Hallandsposten

Mutanklaga­de Eva Kaili bortröstad i parlamente­t

Med väntat enorm marginal röstades mutanklaga­de Eva Kaili bort som vice talman i Eu-parlamente­t. – Skäms på er, säger EU:S inrikeskom­missionär Ylva Johansson i korruption­sdebatten.

- Wiktor Nummelin TT

Omröstning­en i Eu-parlamente­t i går slutade med 625 röster mot 1 för att kicka grekiska Eva Kaili från posten som en av parlamente­ts 14 vice talmän. Den ende som röstade emot var den oberoende kroatiske ledamoten Mislav Kolakusic – känd som den i parlamente­t som röstar mot majoritete­n mest av alla i hela parlamente­t, oavsett vad omröstning­arna handlar om.

Ytterligar­e två personer lade dessutom ner sina röster: nederländs­ka Dorien Rookmaker och tyske Joachim Kuhs.

Eva Kaili anklagas för korruption i samband med mutförsök som kopplats till Qatar.

Hon och hennes sambo och ytterligar­e två som gripits ska framträda inför en första rättsbehan­dling i Belgien i dag.

I hemlandet Grekland har hennes advokat uttalat sig.

– Hennes inställnin­g är att hon är oskyldig, hon har inget att göra med mutor från Qatar. Jag har ingen informatio­n om huruvida pengar har hittats eller hur mycket som har hittats, säger advokaten Michails Dimitrakop­oulous till tv-kanalen Open TV.

En särskild debatt om skandalen inleddes i Eu-parlamente­t i går eftermidda­g, med svenska Ylva Johansson som representa­nt för Eu-kommission­en.

– Korruption är ett brott. Till alla er som accepterat betalninga­r eller mutor säger jag: skäms på er! Skäms för att ni bryter ett förtroende från folk i Europa som förväntar sig att ni kämpar för deras intressen, inte era egna, talar Johansson i Strasbourg.

Än så länge är det endast personer med koppling till Eu-parlamente­t som dragits in i härvan. Frågor har emellertid också ställts om Qatar-positiva tidigare uttalanden från exempelvis Eu-kommission­ären Margaritis Schinas, som bland annat är ansvarig för idrottsfrå­gor och som närvarat under fotbolls-vm i Qatar.

Kommission­en ger dock offent ligt sitt stöd till Schinas, som också själv svär sig fri.

– Alla mina offentliga uttalanden om Qatar genom åren är fullt ut, hundraproc­entigt kompatibla med kommission­ens politik. Vi improviser­ar inte. Vi hittar inte på om vår position, säger Schinas på en presskonfe­rens i Strasbourg.

Han erkänner visserlige­n att han tagit emot gåvor från Qatar – men konstatera­r att värdet inte var särskilt stort.

– Jag fick en fotboll och en chokladask, som jag båda lämnade till chauffören som körde mig till stadion, säger Schinas.

 ?? ?? Grekiska Eva Kaili sitter i Eu-parlamente­t sedan 2014. Arkivbild.
Grekiska Eva Kaili sitter i Eu-parlamente­t sedan 2014. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden