Hallandsposten

2entertain vill driva Fredriksda­lsteatern efter Eva Rydberg

-

När Eva Rydberg slutar som chef för Fredriksda­lsteatern 2023, efter en Nils Poppe-fars med Per Andersson, väntar nöjesjätte­n 2entertain i kulissen. – Vi vet vad arenan är värd, säger falkenberg­sbolagets vd Janne Andersson, som vill ta över driften ihop med Eva Rydbergs två barn och svärson.

Nu är det klart att Eva Rydbergs sista uppsättnin­g på Fredriksda­lsteatern i Helsingbor­g blir den 109 år gamla, tyska varitékome­din ”Två man om en änka”, som gjordes där av Nils Poppe 1983 och 1990.

2023 får Per Andersson ta Poppes roll som den late militären Emil Pettersson, medan Eva Rydberg gör änkan och på scen har med sig sin son, sin dotter och sin svärson, plus Nils Poppes dotter (se faktarutan).

Vad tycker Eva Rydberg om sista farsen och Mölndals störste komiker Per Andersson – och om att vara med i Mello igen och sedan fylla 80? Allt det får ni svar på när vi har spekulerat lite om vem som ska ta över Fredriksda­lsteatern efter 29 år.

Hetaste tipset just nu är 2entertain, med Vallarna-producente­n Janne Andersson i spetsen.

– Det kommer att ske en kommunal upphandlin­g i vår och den kommer vi att delta i, absolut, bekräftar Janne Andersson.

I 2entertain­s kommande anbud till Helsingbor­gs kommun angående driften av Fredriksda­ls friluftste­ater ingår inte bara den ekonomiska uppgörelse­n utan framför allt idéer om hur verksamhet­en kan utvecklas.

– Vi har ett jättenätve­rk bland skådespela­re, gör 20 shower om året och är duktiga på marknad och försäljnin­g. Vi vill göra förändring för att möta konkurrens­en, som inte är andra teatrar utan Netflix och annat som får folk att sitta hemma i soffan, förklarar 2entertain­s vd Janne Andersson.

Kan det bli annat än komedi för en medelålder­s publik?

– Vi ska inte göra buskis, för den har vi på Vallarna. Vi vill förädla Fredriksda­lsteaterns inriktning, 2entertain­s vd Janne Andersson från Falkenberg vill ta över Fredriksda­lsteatern 2024.

men vi skulle även kunna göra familjeför­eställning­ar, som exempelvis Astrid Lindgren-musikaler.

Ett äss i rockärmen är att 2entertain inte bara har med sig Eva Rydbergs barn Kalle och Birgitta och svärsonen Robert, utan även produktion­sledaren Mikael Bolin Lindell, som började jobba på Fredriksda­lsteatern som 22-åring hos Nils Poppe 1987 – sex år innan Eva Rydberg var med på scen och sju år innan hon tog över som teaterdire­ktör.

– Det är bra med en lokal förankring och att traditione­n fortsätter. När vi startade på Vallarna hade vi Fredriksda­lsteatern som förebild. Det är landets äldsta friluftste­ater och ett starkt varumärke, berättar Janne Andersson.

2entertain har redan tidigare samarbetat med Eva Rydberg,

BILD: JOHAN LÖFQUIST

exempelvis i ”Obesvarad kärlek” med Tomas von Brömssen 2012. På Vallarna gjordes dessutom ”Soldat Fabian Bom” 2017, med Mia Poppe – som ska vara med på Fredriksda­lsteatern 2023.

– Den hann jag inte se, för då spelade vi samtidigt. Men jag ska försöka se den på tv någon gång, säger Eva Rydberg i telefon.

Den avgående teaterdire­ktören Eva Rydberg ger 2entertain sin välsignels­e att ta över Fredriksda­lsteatern ihop med hennes släktingar.

– 2entertain är väletabler­at, kan det här och tänker långsiktig­t, samtidigt som Kalle, Birgitta och Robban kan Fredriksda­l, så det är perfekt. Jag har inte sett Vallarna som en konkurrens, för går den ena bra så gör den andra det också.

Eva Rydberg spelade Anna i folklustsp­elet ”Bröderna Östermans huskors” mot Nils Poppe under hans sista sommar på Fredriksda­lsteatern 1993 och tog ett år senare över som teaterdire­ktör.

Eftersom teatervers­ionen av ”Pang i bygget” ställdes in 2020 och 2021 på grund av coronapand­emin och spelades först i år, kommer Eva Rydberg upp i 28 uppsättnin­gar som teaterdire­ktör precis som Nils Poppe (1966–1993).

– När jag tog över ville jag ha ”Nisse” omkring mig, så han satt i skuggan på scenen och tittade på repetition­erna. På premiären satt han på första bänk och när jag skulle säga mina roligaste repliker så sa han dem före mig, så publiken skrattade två gånger. ”Förlåt, jag

 ?? ?? Skådespela­re i ”Två män om en änka” 2023 är från vänster: Mia Poppe, Sofie Lindberg, Per Andersson, Robert Rydberg, Eva Rydberg, Kalle Rydberg, Anders Aldgård och Birgitta Rydberg.
Skådespela­re i ”Två män om en änka” 2023 är från vänster: Mia Poppe, Sofie Lindberg, Per Andersson, Robert Rydberg, Eva Rydberg, Kalle Rydberg, Anders Aldgård och Birgitta Rydberg.
 ?? BILD: PRIVAT ??
BILD: PRIVAT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden