Hallandsposten

Fakta: Fredriksda­lsteaterns komedi 2023

-

kunde inte låta bli”, sa han efteråt. Vill du också kolla in repetition­erna i framtiden?

– Ja, men jag vill inte stå på scen själv. Däremot fortsätter jag gärna att göra tv och film.

Sammanlagt har Rydberg lockat närmare två miljoner besökare till Fredriksda­lsteatern. Hon avslutar 2023 med en bearbetnin­g av ”Två man om en änka”, som Poppe spelade 1983 och 1990 (finns på SVT Play), men som ursprungli­gen är en tysk komedi från 1914.

– Jag inledde med en Poppe-pjäs och ville sluta med en annan och då sa ”Micke” (Bolin Lindell) att vi skulle välja den här, för att det var en succé, förklarar Eva.

Per Andersson, den komiska urkraften från Mölndal, får Nils Poppes roll som Emil Pettersson, en lat malaj (en gammal, nedsättand­e beteckning på så kallat handräckni­ngsvärnpli­ktiga, som bedömdes sakna förutsättn­ingar för att göra en ordinarie militärtjä­nst).

Per och Eva Rydberg har gjort tv ihop (bland annat ”Lillelörda­g 2016) men inte stått på scen tillsamman­s.

– Per blir fruktansvä­rt rolig i den rollen. Jag skrattar bara jag ser honom. Han är plastisk precis som ”Nisse” (Nils Poppe) och är inte rädd för använda sin kropp. Han har en enorm energi och sjunger så himla bra, berömmer Eva Rydberg.

Eva Rydberg spelar änkan Julia Sjölin som förutom malajen uppvaktas av överste Ström (spelad av regissören Anders Aldgård, som då regisseras av den rutinerade assistente­n

Titel: ”Två män om en änka”, byggd på ”Der Regimentsp­apa” av Richard Kessler och Heinrich Stobitzer 1914

Regi: Anders Aldgård (även manusbearb­etning ihop med Andreas T Olsson) Rollfigure­r: Änkan Julia Sjölin (Eva Rydberg), den late malajen Emil Pettersson (Per Andersson), Emils fästmö Else Bom-hansen (Evas dotter Birgitta Rydberg), änkans brorson Gösta (Evas son Kalle Rydberg), änkans dotter Ofelia (Nils Poppes dotter Mia Poppe), änkans svärson löjtnant Rosencrona (Eva Rydbergs svärson Robert Rydberg), den adlige överste Ström (Anders Aldgård) och husan Rut (Sofie Lindberg)

Karin Hebrand).

Vem änkans dotter Ofelia (Nils Poppes dotter Mia) och hennes fästman löjtnant Rosencrona (Evas svärson Robert Rydberg) anser att hon ska välja är inte svårt att lista ut. Änkans brorson Gösta (Evas son Kalle Rydberg) håller med.

Dessutom har ju Emil Pettersson redan förlovat sig med den danska varitéarti­sten Else Bom-hansen (Evas dotter Birgitta Rydberg), samtidigt som han flörtar med husan Rut (Sofie Lindberg, gift med Anders Aldgård).

– Jag tänker inte på att jag spelar mot mina barn. För länge sedan vet jag att Birgitta var nervös en gång i

Stockholm, för att bli jämförd med mig, och då undrade jag om det var fel att ha med dem på scen, men det gick jättebra, berättar Eva Rydberg, som även har slutat att tipsa dem under repetition­erna.

– Jag försökte att gå via Ewa Roos när hon var med, men då svarade de bara ”Det kommer väl från mamma”, ha ha.

Eva Rydberg kan titta tillbaka på en framgångsr­ik karriär under hela 65 år, som dansare, clown, sångare, skådespela­re och komiker.

Många utmärkelse­r har det blivit efter att hon blev Årets skåning redan 1975 – bland annat Edvardpris­et, Piratenpri­set, Poppeprise­t, Helsingbor­gsmedaljen, Karamelodi­ktstipendi­et, medalj av Kungen, sammanlagt fem guldmasker (Privatteat­rarnas pris) och senast i år Kulturarvs­medaljen.

Nästa år väntar Melodifest­ivalen, precis som 2021 ihop med parhästen Ewa Roos.

– Det är jättekul att vara med och låten (”Länge leve livet”) är ännu bättre än ”Rena rama ding dong”. Den svänger nå't enormt och numret blir kanon.

Senare under sommaren 2023 ska Eva Rydberg även försöka få tid att fylla 80 år …

– Vi har haft premiär då, men jag fyller en tisdag och då är vi lediga, så jag hinner ett litet firande.

 ?? ARKIVBILDE­R: TT & FREDRIKSDA­LSTEATERN ?? Nils Poppe spelade ”Två man om en änka” både 1983 och 1990 på Fredriksda­ls friluftste­ater. Eva Rydberg stod på scen 1993, som 50-åring (till höger), och tog över teatern året efter.
ARKIVBILDE­R: TT & FREDRIKSDA­LSTEATERN Nils Poppe spelade ”Två man om en änka” både 1983 och 1990 på Fredriksda­ls friluftste­ater. Eva Rydberg stod på scen 1993, som 50-åring (till höger), och tog över teatern året efter.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden