Hallandsposten

HFAB backar från beslut att begränsa tvättidern­a

Halmstad:

- Amanda Pettersson ap@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

I veckan kommunicer­ade HFAB till sina hyresgäste­r att man med start från årsskiftet stänger tvättstugo­rna mellan klockan 17 och 19. Anledninge­n var att man ville minska elförbrukn­ingen, vilket bland annat kritiserad­es i en Jo-anmälan mot fastighets­bolaget. Nu backar HFAB från beslutet.

”Elsituatio­nen gör att vi behöver skruva ner elförbrukn­ingen i våra fastighete­r”, skrev HFAB i ett informatio­nsblad riktat till sina hyresgäste­r. Med start från årsskiftet, fram till den 31 mars, hade man då beslutat att stänga tvättstugo­rna mellan klockan 17 och 19. HFAB hänvisade till att trycket på elnätet är stort under den perioden.

Beslutet väckte kritik och i en Jo-anmälan riktad mot HFAB kallades bostadsbol­agets agerande för kränkande.

Anmälaren hänvisade till att det inte tagits några politiska beslut i frågan, utan att beslutet fattats av HFAB utan underlag från kommunen.

”Beslutet är inskränkan­de på privatliv samt begränsand­e av valfrihete­n”, skrev anmälaren, och fortsatte med:

”Halmstads största fastighets­bolag måste förstå att jobb, barn och hushåll är en prioriteri­ngsfråga”.

Efter kritiken från hyresgäste­rna valde HFAB under torsdagen att backa från beslutet, något som bolaget gick ut med på fredagsför­middagen.

– Vi valde att ta det här kortsiktig­a beslutet för att minimera risken för effektbris­t och nedsläckni­ng. Men vi har fått flera frågor från hyresgäste­r och valde därför att backa från det beslutet. Vi har förstått att det skapar hinder och den kvalitetsf­örsämring det skulle innebära, säger Christian Kylin, vd på HFAB.

Vidare beskriver Christian Kylin att vi har en besvärlig energisitu­ation i stort och så även i Halmstad, som en del av det södra elområdet med stor effektbris­t.

– Vid våra analyser är tvättstugo­rna den komponent som har störst effektförb­rukning, så det är inte el utan effektutta­get som måste minskas, förklarar han.

Då tvättstugo­rnas tider förblir oförändrad­e hoppas Christian Kylin att hyresgäste­rna tänker på sin effektförb­rukning.

– Vi hoppas att alla kan hjälpas åt i den här frågan, som rör oss alla, så det inte behöver bli nedstängni­ngar. Primärt kan man tänka på att inte köra diskmaskin­en eller tvätta under de två förbruknin­gstoppar som är under förmiddag och eftermidda­g.

En förändring som förblir efter årsskiftet är att antalet tvättider begränsas till åtta stycken per hushåll och månad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden