Hallandsposten

Hallengren (S): Vi ska fortsätta anmäla rena lögner

Lena Hallengren (S) sade att hennes parti skulle vara varsamt med Ku-anmälninga­r mot regeringen. Men hittills har partiets företrädar­e gjort sju anmälninga­r.

- Niklas Svahn TT

Anmälninga­rna mot olika statsråd i regeringen har handlat om allt från skolminist­erns aktieinneh­av till varför regeringen inte levererar artilleris­ystemet Archer till Ukraina.

Även hur slopandet av elbilsbonu­sen gick till och statsminis­terns uttalande om att S-regeringen uteslöt elprisstöd till norra Sverige, blir föremål för konstituti­onsutskott­ets granskning efter anmälninga­r från Socialdemo­kraterna.

– De här anmälninga­rna kommer att vara viktiga för oss, de kommer att vara viktiga för svenska folket, säger Lena Hallengren, gruppledar­e för S i riksdagen.

I en intervju efter valförlust­en sade hon att partiet kommer att vara varsamt med anmälninga­r till KU – men hittills har man alltså gjort sju anmälninga­r på åtta veckor.

– Jag sade att vi skulle vara varsamma, men vi har en regering som är ovarsam med sanningen. Vi kommer att fortsätta anmäla

Lena Hallengren.

ARKIVBILD: JONAS EKSTRÖMER

rena lögner, säger hon.

Hallengren anser att det har funnits fler uttalanden som skulle kunna ha granskats av KU, som man inte anmält. Som exempel tar hon att arbetsmark­nadsminist­er Johan Pehrson (L) sagt att Sverige har rekordhöga arbetslösh­etssiffror.

Johan Pehrson skriver i en kommentar till TT att arbetslösh­eten i Sverige uppgick till 8,8 procent under 2021, enligt SCB. ”Det är den högsta redovisade nivån i den serie som SCB har publicerat sedan 2006.”

– Det som vi tycker känneteckn­ar flera av de här anmälninga­rna är en valrörelse­retorik som finns kvar. Det börjar bli dags att lägga den åt sidan, säger Lena Hallengren.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden