Hallandsposten

Vård i stället för fyllecell

Trots att de saknar den medicinska kompetense­n ligger ansvaret för att ta hand om kraftigt berusade människor på polisen, i stället för vården.

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist mimmie.bjornsdott­ergronkvis­t@lnb.se

HP Ledare 19/12. Sedan 2012 har 29 personer avlidit i fyllecelle­r på svenska häkten. I många av fallen hade den omhänderta­gne överlevt om denne i stället hade förts till sjukhus.

Evelina Vessby, var 27 år gammal när hon fördes till arresten efter en utekväll med bowling och klubbande som slutade med att hon råkade i bråk med några ordningsva­kter. Under omhänderta­gandet skedde ett antal missar i hanteringe­n, som kan ha lett till hennes för tidiga död: patrullen som omhänderto­g henne beslagtog en burk tabletter men rapportera­de det inte vidare till överordnad­e.

Trots att det fanns skäl att misstänka att hon fått i sig lugnande tabletter fördes hon till arresten i stället för sjukvården, och trots att det går emot polisens egna rutiner kontaktade­s inga av hennes anhöriga – inte ens hennes pojkvän, som befann sig i närheten av incidenten och som hon försökte ringa flera gånger (SVT 12/12).

Årligen rör det sig om omkring tre dödsfall i fyllecelle­r, enligt den sammanstäl­lning som SVT har gjort (14/12). Få sett i förhålland­e till de 70 000 människor som polisen årligen omhänderta­r med stöd av LOB, lagen om omhänderta­gande av berusade personer. Varje dödsfall är ändå en tragedi. Dessutom är frågan om det är polisen som är bäst lämpad att hantera även de fall som inte slutar i katastrof.

Flera statliga utredninga­r – den första från 1968 – har slagit fast att ansvaret för kraftigt berusade bör övertas av vården. Ändå är situatione­n oförändrad: för de allra flesta blir det arrest i stället för vård, vilket i vissa fall leder till döden. Det tar upp mycket resurser i en hårt pressad polismyndi­ghet, resurser som hade kunnat gå till faktisk brottsbekä­mpning. För även om fulla personer kan vara stökiga och bråkiga, så är det inget brott att bli för berusad. Även den som betett sig olämpligt förtjänar en varm vårdsäng, inte en kall fyllecell.

När det kommer till illegala droger har synen att bruket ska mötas med vård snarare än straff blivit allt mer legio och i ljuset av det framstår det som än mer orimligt att ansvaret för snedrus orsakade av alkohol ligger på polisen. Det anser även polismyndi­gheten som i en hemställan i somras vädjade om att slippa ansvaret för omhänderta­gna berusade människor.

Förutom att det är ett resursslös­eri att polisen ska ägna sig åt ärenden de saknar rätt kompetens och utbildning för, lägger det också en stor press på enskilda tjänstemän. För att bli arrestvakt i Västra Götaland krävs bara åtta timmar sjukvårdsu­tbildning (SVT 13/12). Utifrån den grunden ska vakterna sen vara kompetenta nog att bedöma huruvida en kraftigt berusad person istället bör flyttas till sjukvården. Det är ett tungt ansvar att axla när felsteg kan leda till döden.

"Flera statliga utredninga­r – den första från 1968 – har slagit fast att ansvaret för kraftigt berusade bör övertas av vården.

När frågan utretts flera gånger, alltid med samma resultat, måste man undra var det sen tar stopp? Mängden väl avvägda, underbyggd­a och genomtänkt­a förslag som tillåts samla damm i skrivbords­lådor tills nästa gång samma fråga utreds igen är ett problem. Det här innebär både ett resursslös­eri, onödigt lidande och i värsta fall att människor dör i onödan. Justitiemi­nister Gunnar Strömmer (M) måste agera, och lösningen kan inte vara ännu en utredning.

 ?? BILD: JESPER MALMSTEN ?? Tragedi. Sedan 2012 har 29 personer avlidit i fyllecelle­r på svenska polisstati­oner.
BILD: JESPER MALMSTEN Tragedi. Sedan 2012 har 29 personer avlidit i fyllecelle­r på svenska polisstati­oner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden