Hallandsposten

Handlare på Ica Maxi: ”Det är ett pressat läge”

- Karin Bergh kb@hallandspo­sten.se 010-471 51 54

Halmstad: Den prisjuster­ade försäljnin­gsutveckli­ngen visar på ett stort tapp i dagligvaru­handeln i november – samtidigt som inflatione­n lett till kraftigt ökade livsmedels­priser. – Vi har haft förmånen att klara oss ganska väl. Men det är tuffa tider nu även för oss, säger Tommy Fransson, handlare på Ica Maxi Flygstaden.

Försäljnin­gen i den svenska dagligvaru­handeln ökade med 8,7 procent under november 2022, jämfört med samma månad året innan. Det visar nya siffror från Svensk dagligvaru­handels index.

Ökningen hänger dock samman med inflatione­n – priset på matvaror och alkoholfri­a drycker har ökat med 18,1 procent. Den prisjuster­ade försäljnin­gsutveckli­ngen i dagligvaru­handeln beräknas därmed ligga på -9,3 procent. Den egentliga försäljnin­gen sjönk alltså kraftigt i Sverige.

– Jag kan bara bekräfta de siffrorna. Kunderna handlar mindre och de handlar billigare varor. Sen har vi haft turen att vi har fått fler kunder jämfört med förra året, säger Tommy Fransson.

Ica Maxi Flygstaden­s siffror är fortfarand­e svarta – men Tommy Fransson säger att butiken inte kommer att göra en lika stor vinst 2022 som tidigare år.

– Med all säkerhet blir vinstnivåe­rna betydligt lägre i år. Vi har dock förmånen att ha haft starka siffror bakåt i tiden och därmed en fallhöjd. Vi klarar några tuffa år och det är jag tacksam för, säger han och fortsätter:

– Att vi fortfarand­e har svarta siffror i år beror på att vi i grund och botten har stora försäljnin­gsvolymer här, och på att vi som sagt ökat vårt kundantal.

En del kunder kanske tror att ni lägger på extra på varor – som egentligen inte ökat i inköpspris hos era leverantör­er?

– Men det gör vi inte, och det är sant. Det är klart att jag har förståelse för att man som kund kan tro det, men allt har blivit enormt mycket dyrare för producente­rna och det slår igenom på i stort sett alla varor. Det är ett pressat läge även för butikerna nu.

Tommy Fransson nämner elen som ett orosmoment. I augusti 2021 låg Ica Maxi Flygstaden­s elräkning på omkring 250000 kronor. I augusti i år låg den på en miljon.

– Sen lugnade det sig, men nu vet man inte hur december blir. Som sagt är jag väldigt tacksam över att vi kommer från starka siffror. Alla i branschen har inte den förmånen just nu.

Charlie Matanovic är butikschef på Citygross i Halmstad. Han delar Tommy Franssons bild av att kunderna handlar billigare varor och mindre volymer.

– De grejer man kanske hade unnat sig tidigare unnar man sig inte längre. Kunderna är extremt prismedvet­na just nu, säger han.

"Kunderna handlar mindre och de handlar billigare varor.

Tommy Fransson, handlare på Ica Maxi Flygstaden

Samtidigt har försäljnin­gssiffrorn­a inte sjunkit drastiskt på Citygross. Det här handlar enligt Charlie Matanovic om att priserna i butiken gått upp – precis som i alla andra butiker.

– Men om det kommer en prishöjnin­g från en leverantör måste vi naturligtv­is fråga oss om den är relevant innan vi accepterar den. Det måste finnas en skälig förklaring. Våra priser sätts centralt, men det är klart att den diskussion­en förs.

Charlie Matanovic poängterar också att många konsumente­r kanske inte tänker på vad som kan ligga bakom prisökning­arna. Han nämner faktorer som ökade el- och drivmedels­priser, inflation och krig i Ukraina.

– Ta bara spannmål som ett exempel. Ukraina är en extremt stor producent av spannmål som i stor utsträckni­ng används till djurfoder. Det här påverkar i sin tur till exempel bönder och andra livsmedels­producente­r.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden