Hallandsposten

Unga tjejer mår allt sämre – enkät visar trendbrott

Hylte:

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Bara varannan tjej på högstadiet upplever att de mår bra. Enligt den nationella enkäten Lupp har besvär som sömn, stress och nedstämdhe­t ökat kraftigt bland unga tjejer i Hylte de senaste tre åren. – Unga människor är överlag mer stressade, säger ungdomssam­ordnaren Johanna Andersson.

Vart tredje år genomförs enkäten Lupp, lokal uppföljnin­g av ungdomspol­itiken, bland Hyltes ungdomar. Svaren från 2021 har nu sammanstäl­lts och visar tydliga förändring­ar, framför allt bland unga tjejer. Bara 54 procent av de tjejer som svarat på enkäten bedömer sin hälsa som bra. För tre år sedan såg siffran bättre ut: 73 procent. Vad beror den här försämring­en på?

– Det är nog flera parametrar som väger in. För att säkert kunna säga vad det beror på behöver vi prata ytterligar­e med ungdomarna. Det här är något vi behöver gräva djupare i och rikta insatser mot, säger Johanna Andersson, ungdomssam­ordnare på Hylte kommun.

Lupp visar alltså hur ungdomarna svarar, men inte bakomligga­nde orsaker.

Enligt enkätsvare­n mår unga tjejer betydligt sämre än killar, både vad gäller psykiska och kroppsliga besvär. Sömnproble­m, stress och nedstämdhe­t har ökat sedan 2018. Det gäller båda könen, även om ökningen är större bland tjejer.

Samtidigt är det färre Hylteungdo­mar som ägnar sig åt träning jämfört med ungdomar i riket som helhet. I Hylte syns en tydlig minskning sedan 2018.

Finns det någon koppling mellan mående och att ungdomar rör sig för lite?

– Vi har inte varit inne och dragit parallelle­r till det. Det är mycket som har hänt i världsläge­t och vi har haft en pandemi. Unga människor är överlag mer stressade i vårt samhälle. Det finns olika symptom på psykisk ohälsa och varför man känner sig nedstämd, säger Johanna Andersson.

Förekomste­n av våld och sexuella trakasseri­er är högre i Hylte än rikssnitte­t. Dessutom är det fler ungdomar i Hylte som röker och dricker alkohol minst en gång i månaden än i riket som helhet.

– Hyltes politiker har antagit riktlinjer kring alkohol, droger, tobak och spel som precis har börjat implemente­ras i skolan. Effekterna av den kanske inte syns än, men förhoppnin­gsvis ser vi en minskning till dess att nästa Lupp genomförs om tre år. Vi är också ute bland sjätteklas­sare varje år och diskuterar tobak och hur det påverkar hälsan, berättar Johanna Andersson.

Vad kan kommunen göra för att motverka psykisk ohälsa bland ungdomar?

– Det gäller om att se över vilket arbete man gör, se vad som är framgångsr­ikt och sedan fortsätta med det. Men också kolla var det finns utveckling­spotential, säger Patricia Lundgren, vikarieran­de ungdomssam­ordnare.

Kommunen har exempelvis anordnat en debatt på temat mellan ungdomar och politiker. Och i förra veckan anordnades Psyklyftet på Örnaskolan för att fånga upp ungdomars tankar. Ungdomssam­ordnarna har också ett samarbete med elevhälsan och Hylte fritidsgår­d.

 ?? BILD: ISABEL BARK ?? Nyligen anordnades Psyklyftet på Örnaskolan för att fånga upp ungdomars tankar.
BILD: ISABEL BARK Nyligen anordnades Psyklyftet på Örnaskolan för att fånga upp ungdomars tankar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden