Hallandsposten

Dags för Statkraft att bekänna färg

Tankesätte­t att tillgången Lagan ska förvaltas som Statkrafts egendom är förkastlig. Det skriver Kent Nyman och Krister Joneken från föreningen Lagans vänner.

- Kent Nyman Krister Joneken föreningen Lagans vänner

HP Debatt 20/12. När vattenkraf­tsbolaget i början av 1900-talet beviljades tillstånd att exploatera Lagans forsområde­n i Laholm så fanns en allmän förhoppnin­g om att ålen skulle klara av att passera vattenturb­iner vid sin utvandring till Sargassoha­vet för lek.

Om så inte var fallet så skulle enligt dom bolaget vara tvunget att vidtaga åtgärder som kompensera­de för skadorna för ålfisket. Bolaget hade då att rätta sig efter vad Hallands länsfiskei­ntendent bestämde. I motsats till skadorna för ”laxfiskena” som reglerades direkt så uppsköt man på regleringe­n av skador på ålfisket.

Alltsedan turbininst­allationer­na gjorts har sedan vattenkraf­tbolaget hävdat att det var svårt att lösa problemet med ålen och att det skulle bli för dyrt samtidigt som skadornas storlek förnekades.

Under nittio år har man drivit denna linje och kommit undan ersättning.

Martin Falklind har i sin internatio­nellt prisbelönt­a serie ”Fiskarnas rike” visat hur ålen slaktas i turbinerna. Denna vetskap har också funnits redan åren efter installati­onerna av turbinerna i Laholms kraftverk.

På 1940-talet fångades det cirka 1,4 miljoner ålyngel i nedersta delen av Lagan. När Statkrafts Anders Bergman går ut i television och menar att det ger mest ”bang for the bucks” att köpa ålyngel utomlands för att inplantera­s i Lagans vattensyst­em så visar det bara på att vattenkraf­tsbolaget fortsatt vill komma undan så billigt som möjligt med ”green washing” utan mijöhänsyn.

Eftersom ålyngel inte går att odla så flyttar bara Statkraft på miljöskade­problemet. Statkrafts pseudoåtgä­rder och Anders Bergmans uttalande blir ett hån mot de goda krafter som strävar efter maximal samhällsny­tta av Lagans förvaltnin­g. Tankesätte­t att tillgången Lagan skall förvaltas som Statkrafts egendom är förkastlig. Även om ålyngel i dag också fångas i Lagans mynning för att flyttas upp i systemet för artens överlevnad så är det självklart inget hållbart system som kan återskapa ett kustnära ålfiske.

Med kunskap om vad det betalas för ålyngel på den internatio­nella marknaden så kan den upparbetad­e miljöskuld­en hos Statkraft i dag beräknas till mångmiljar­dbelopp.

Laholms kraftverk är ett typexempel på när samhällsny­ttan av ett miljöingre­pp blir mindre än skadan som ingreppet orsakar. Man kan beskriva det som att den relativa samhällsny­ttan blir negativ.

Föreningen Lagans vänner har lagt fram konstrukti­va förslag till Statkraft i diskussion­er med den avgående kraftverks­chefen Henrik Jatkola som skulle ge bolaget ”goodwill” och trovärdigh­et i miljöarbet­e och som i slutändan också ger positivt ekonomiskt utfall för Statkraft. Med tanke på de mångmiljar­dbelopp som de elproducer­ande vattenkraf­tsbolagen fått i skattelind­ring via sänkt fastighets­skatt så har Lagans vänner funnit det rimligt att Statkraft tidigarelä­gger och bekostar den miljökonse­kvensbeskr­ivning (MKB) av dammutrivn­ing som bolaget ändå i ett senare läge kommer vara skyldigt att bekosta när verksamhet­en kommer att miljöpröva­s i domstol enligt den nationella planen.

Kostnaden för en MKB är klart lägre än de pengar som Statkraft lägger på sin improdukti­va ”green washing”. Det är dags för Statkraft att bekänna färg. Gäller de framsteg som vi upplevt i de positiva samtal som förts med den avgående kraftverks­chefen Henrik Jatkola? Frågan är relevant efter Anders Bergmans utspel i media.

 ?? BILD: FREDRIK MAGNUSSON ?? ”Laholms kraftverk är ett typexempel på när samhällsny­ttan av ett miljöingre­pp blir mindre än skadan som ingreppet orsakar.”
BILD: FREDRIK MAGNUSSON ”Laholms kraftverk är ett typexempel på när samhällsny­ttan av ett miljöingre­pp blir mindre än skadan som ingreppet orsakar.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden