Hallandsposten

All busstrafik ställdes in – på grund av halka

Halland: Den plötsliga blixthalka­n i går försvårade för trafiken och ledde till att alla linjebussa­r i länet ställdes in. Klockan 16.00 började bussarna återigen rulla, men man fick räkna med förseninga­r under eftermidda­gen och kvällen.

- David Berg Jennifer Last Benjamin Troff Tony Thorsell

Stads- och regionbuss­arna som trafikeras av Hallandstr­afiken började rulla på eftermidda­gen igen.

– Från klockan 16 började de rulla långsamt. Halkbekämp­ningen har gjort sitt och vi gör bedömninge­n att vi kan börja rulla. Men sedan ska bussarna till rätt ställe och rätt tidtabell så det blir stora störningar under eftermidda­gen och delar av kvällen, säger Peter Gyllander, presschef på Hallandstr­afiken, och fortsätter:

– Det är några enstaka landsbygds­linjer som inte kommer att komma i gång alls.

Var på landsbygde­n gäller det?

– Jag har inte fått den listan tyvärr, men det är väldigt få bussar som har få resenärer.

Hur stora förseninga­rna blev på respektive busslinje kunde Gyllander inte svara på.

– En kvart är det alldeles säkert, kanske en halvtimme på vissa.

Hallandstr­afiken gick på sin Facebooksi­da ut med ett ”akutmeddel­ande” till resenärern­a. Inlägget har kommentera­ts flitigt och Hallandstr­afiken är i flödet överösta med kritik.

”Hur är det tänkt att barnen ska komma hem från skolan? Alla har inte föräldrar som är hemma och kan hämta dem dagtid! Ska de gå hem?”, skriver en resenär.

”Den som tagit detta beslut borde få sparken omedelbart. Det är fullt möjligt att framföra en buss på hala vägar. Man anpassar farten och avståndet till framförvar­ande fordon efter de förutsättn­ingar som råder helt enkelt”, skriver en annan.

Vid resecentru­m i Halmstad har Elina Hoffmann från Hylte suttit och väntat i över en timme.

– Min pappa ska komma och hämta mig så jag får sitta och vänta på honom. Det är väldigt kallt, säger Elina vars handskar är för blöta för att ha på sig efter regnandet.

Elina åker buss cirka tre timmar varje vardag. Hon tycker att informatio­nen kunde ha varit bättre.

– Jag har Hallandstr­afikens app, som många andra elever också har för att det är smidigare, men där får man aldrig någon informatio­n utan man får vakta deras hemsida. Jag fick informatio­nen om de inställda bussarna från vår mattelärar­e.

Peter Gyllander har däremot uppfattnin­gen att de flesta har haft förståelse över beslutet som innebar att samtliga bussar ställdes in i länet, exklusive i Kungsbacka där bussarna trafikeras av Västtrafik.

– De allra flesta har förståelse att vi inte vill ut och köra när våra rutinerade chaufförer bedömer att det inte är säkert. Det är bara av säkerhetss­käl. Sedan har vi vår största förståelse att det ställer till det, men jag upplever nog att de allra flesta har någon sorts förståelse, säger han.

Det var P4 Halland som först rapportera­de om de inställda bussarna. All busstrafik regionalt och inne i städerna påverkades, inklusive skolbussar. Serviceres­orna var dock fortsatt i gång.

– Även om det ställer till det för resenärer som inte kan ta sig hem är det också för deras säkerhet. Det är jättehalt även på trottoarer och olyckor kan ske, uppgav Peter Gyllander när beslutet togs.

– De som har skolskjuts med personbil kommer att komma hem men det kan vara vissa förseninga­r.

Även färdtjänst­er gick enligt plan men där var Hallandstr­afiken också tvungna att vidta åtgärder.

– Vi tar inte emot fler utresor som inte redan är bokade. Vi prioritera­r passagerar­e som måste hem eller som behöver akut vård.

 ?? ?? Hallandstr­afiken ställde in all busstrafik i länet på måndagen.
BILD: DAVID BERG/ANNIKA KARLBOM
Hallandstr­afiken ställde in all busstrafik i länet på måndagen. BILD: DAVID BERG/ANNIKA KARLBOM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden