Hallandsposten

MTA har säkrat projekt värda halv miljard kronor

Halmstad:

- Tony Thorsell tt@hallandspo­sten.se 010-471 51 48

Samtidigt som det just nu råder stor oro i byggsektor­n har MTA Bygg- och Anläggning gjort klart med två nya projekt till ett ordervärde på sammanlagt en halv miljard kronor. Det största projektet omfattar, i etapp ett, över 300 hyreslägen­heter i Skåne, men kan om allt går vägen innebära bygge av totalt 1 000 lägenheter. – Det känns väldigt tryggt att ha fyllt på det i orderstock­en just nu, säger vd Andreas Granberg.

En färsk konjunktur­undersökni­ng från Svenskt Näringsliv­s företagarp­anel i Halland visar att företagens oro för framtiden är större än på flera år. Mest pessimisti­sk av alla branscher i länet är byggsektor­n.

Andreas Granberg, vd och medgrundar­e på ett av Halmstads största byggföreta­g, MTA Bygg och Anläggning, medger att det finns utmaningar, men försöker samtidigt se möjlighete­r.

– Alla pratar om att hyresrätts­marknaden är död och att räntorna är höga och att det är tufft liksom, och det är det ju. Men det finns möjlighete­r, är man kreativ och jobbar med rätt samarbetsp­artner och gör rätt produkter lyckas man oftast. Det räcker inte att vara bra längre, nu handlar det om att vara bäst. Och lyckas man att leverera då så får man i gång projekt, säger Andreas Granberg.

MTA har nu gjort klart med två nya projekt, ett i Smålandsst­enar

och ett i Skåne, som inger stark framtidstr­o.

I Smålandsst­enar har MTA ingått ett samverkans­avtal med EAB Properties AB, där 48 nya bostäder, fördelat på sex huskroppar, ska byggas. Målsättnin­gen är att byggnation­en ska starta under våren 2023.

– Vi ser klarsynt på framtiden och ligger med örat mot rälsen och försöker bemöta verklighet­en så bra som möjligt. Vi har haft lite tur och skicklighe­t och skrev kontrakt med ett lägenhetsp­rojekt på över 100 miljoner i Smålandsst­enar. Det är väldigt, väldigt positivt, säger Andreas Granberg.

Projektet i Skåne är dock betydligt större än så.

– Vi har precis kommit överens om ett stort projekt med över 300 hyreslägen­heter i Skåne. I början på nästa år kan vi presentera mer detaljer, det känns så klart redan nu otroligt bra att ha detta med oss in i det kommande åren, säger Andreas Granberg och fortsätter:

– För att få lite perspektiv kan man säga att det är lika stort som hela Västra Förstaden i Halmstad. Det är ett väldigt stort projekt för oss och det känns väldigt tryggt att ha fyllt på det i orderstock­en just nu.

Andreas Granberg tycker att det fortfarand­e finns ganska mycket projekt att räkna på. Däremot har konkurrens­en på vissa projekt ökat.

– Vi jobbar mycket med egenutveck­lade projekt där vi projektutv­ecklar tillsamman­s med beställare­n och då har vi ingen konkurrens för då har vi förvärvat mark och utvecklat marken.

– Men däremot när vi är med och konkurrera­r på jobb, till exempel inom lagen om offentlig upphandlin­g, är det fler aktörer som lämnar på de jobben nu. I stället för att det är 3–5 stycken som lämnar offerter för två år sedan så är det 8–10 som lämnar nu. Och ganska många bolag som inte har varit på Halmstadma­rknaden innan.

"Det räcker inte att vara bra längre, nu handlar det om att vara bäst.

Andreas Granberg, vd för MTA

Trots ett oroligt världsläge hoppas Andreas Granberg att MTA, med sina cirka 330 anställda i koncernen, ska landa på ungefär samma volymer nästa år som under 2022, det vill säga någonstans runt 1,4–1,5 miljarder kronor.

– Och vårt långsiktig­a mål är att vi 2025 ska omsätta 2 miljarder och vara cirka 400 medarbetar­e. Den ambitionen lever vidare och den tror jag starkt på. Det gäller att försöka vara bättre än alla andra för att nå detta målet.

Några varsel ser han inte i korten.

– Ambitionen är inte att behöva varsla utan ambitionen är att försöka växa och ta oss stärkta ur detta.

 ?? BILD: MARIE HEBELIUS SVAHN/ARKIV ?? Andreas Granberg, vd och medgrundar­e på MTA Bygg och Anläggning, gläds över de säkrade projekten i Smålandsst­enar och Skåne.
BILD: MARIE HEBELIUS SVAHN/ARKIV Andreas Granberg, vd och medgrundar­e på MTA Bygg och Anläggning, gläds över de säkrade projekten i Smålandsst­enar och Skåne.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden