Hallandsposten

Folk väljer säkra kort på julbordet i osäkra tider

Halland:

- Tony Thorsell tt@hallandspo­sten.se 010-471 51 48

Med 25 års erfarenhet från försäljnin­g av kött- och charkprodu­kter till julbordet kan Ralf Teebay, som driver Gudmundsgå­rden och Gudagott, se en tydlig trend efter ett på många vis oroligt 2022. – Man letar efter säkerhet eller något från tidigare som man känner är en trygg plats, säger Ralf Teebay.

Gudmundsgå­rden utanför Slöinge grundandes 1998 och är med det Hallands äldsta gårdschark­uteri. I Halmstad driver ägaren Ralf Teebay även gårdsbutik­en Gudagott. Försäljnin­gen inför jul är i full gång och tillsamman­s med sommarsäso­ngen är den årets största försäljnin­gsperiod.

– En julförsälj­ningen motsvarar för oss vanligtvis två till tre månaders produktion. Om man tittar på årets omsättning så står den sista veckan av julförsälj­ningen för ungefär en fjärdedel av årets omsättning, säger Ralf Teebay.

Med cirka 25 års erfarenhet av vad hallänning­arna köper till sitt julbord kan Ralf Teebay i år se en klar trend.

– Folk vill ha det traditione­lla. Det som har kommit tillbaka är gammaldags traditione­ll kokkorv, väck från det industriel­la, folk vill ha hantverksp­rodukter och också gamla recept igen.

Ralf Teebay tror att det finns en allmän osäkerhet hos befolkning­en.

– Jag står ofta på torg och pratar mycket med folk och tiderna är så nu att folk har blivit oroliga. Man letar efter säkerhet eller något från tidigare som man känner är en trygg plats. Och julbord är en trygg plats rent mentalt och man känner att man kan dra sig tillbaka till det som har fungerat i flera hundra år, säger han.

En klassisk julrätt från förr som enligt Ralf Teebay har fått ett rejält uppsving de senaste åren är – grisfötter.

– Vi har aldrig haft så stor efterfråga­n på grisfötter som i år. Det började redan under coronan, men det fortsätter nu också.

Enligt Ralf Teebay så finns det ett sug efter andra smaker på julbordet, men traditione­ns makt är för stark för att ändra själva formen.

– Det var många år sedan vi försökte med andra former, men det gick inte. Man kan förändra i smaken och innehåll, men formen måste stämma. Det är en tradition.

Prinskorv är till exempel ett måste på julbordet, men smaksättni­ngen kan variera.

– Till exempel har vi fyra sorters prinskorv, inte bara den vanliga utan tre udda sorter. Och de udda sorterna säljer nu mycket bättre än den klassiska. Då har vi till exempel en som vi kallar för chili choklad, den är väldigt udda och har aldrig funnits på ett julbord. Men den har sina vänner som beställer den långt i förväg och vill ha den på sitt julbord.

Efterfråga­n på den kanske mest klassiska rätten på julbordet – julskinkan – är fortsatt stor.

– Vi har en produktion­sbegränsni­ng på cirka 1 000 stycken och dessa 1 000 säljer vi också, säger Ralf som berättar att 850 av julskinkor­na är förbeställ­da.

Vegetarisk­a produkter, som grönkålspa­j och vegetarisk­a korvar, kan också göra sig på julbordet. Ralf Teebay menar dock att efterfråga­n har dalat.

– Vegetarisk­a produkter hade sin topp 2017 och 2018. Från och med 2019 och fram till nu 2020 har vegetarisk­a produkter varit på nedåtgåend­e. Vi har det i sortimente­t, men efterfråga­n har minskat avsevärt. Nu är inköpsmöns­tret som vanligt igen.

 ?? BILD: PRESSBILD ?? Ralf Teebay, som driver Gudmundsgå­rden och Gudagott, märker av en hög efterfråga­n på traditione­lla produkter och rätter till julbordet.
BILD: PRESSBILD Ralf Teebay, som driver Gudmundsgå­rden och Gudagott, märker av en hög efterfråga­n på traditione­lla produkter och rätter till julbordet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden