Hallandsposten

Hyllningen efter stugbrande­n: ”De är hjältarna”

Långaryd:

- Isabel Bark ib@hallandspo­sten.se 010-471 51 20

Söndagens brand i en stuga i Långaryd startade i en kamin. Tack vare ett snabbt släcknings­arbete av ägaren Mikael Sjöholm och några av hans hotellgäst­er spred sig branden inte till byggnadern­a intill. – Utan dem hade stugan varit helt övertänd. De är hjältarna, säger Sjöholm.

Larmet om stugbrande­n i Långaryd nådde SOS vid halv nio på söndagskvä­llen. Personen som hyrde stugan hade lyckats ta sig ut i tid och ägaren Mikael Sjöholm påbörjade släcknings­arbetet i väntan på räddningst­jänsten.

– Jag använde en pulversläc­kare men det var som att hälla en vattendrop­pe på en stor lägereld. Jag skyndade mig för att hämta fler släckare men körde in i en snövall och fick springa 400 meter samtidigt som jag visste att det handlar om sekunder till elden sprider sig.

Mikael och frun Inger driver Charlotten­lunds gårdshotel­l en bit bort från stugan.

– När jag kommer tillbaka har två av våra hotellgäst­er tagit eget initiativ, åkt ner till stugan och tagit kontroll över elden.

Han och de båda hotellgäst­erna Else och Mats Nilsson hyllades efteråt av räddningst­jänsten för sin snabba insats. Deras viktigaste verktyg var snön, som de skyfflade på elden.

– Ägarna gjorde ett jättejobb eftersom de hade påbörjat släckninge­n, säger Mikael Andersson, insatsleda­re vid räddningst­jänsten i Hylte. Vad orsakade branden?

– Troligtvis var det något med stugans kamin som orsakade branden. Det spred sig in i ett hörn av stugan, brann igenom väggen och blev även skador på taket.

Stugan ligger cirka en kilometer in i skogen från huvudvägen och var svåråtkoml­ig för räddningst­jänsten.

– Det enda fordonet vi kom fram med var Unnaryds skärsläcka­re, men det räckte ihop med några pulversläc­kare och snö, säger Andersson.

Stugan står kvar men rökskadade­s och ena hörnet blev brandskada­t.

– Vi var så glada efteråt att vi hade lyckats begränsa elden och att ingen kom till skada, men det är så klart tråkigt att stugan blev förstörd, säger Mikael Sjöholm.

 ?? BILD: PRIVAT ?? Mikael Sjöholm, ägare till stugan, berättar att kvällens hjältar var Else och Mats Nilsson (i mitten). De bodde på gårdshotel­let i närheten och ryckte ut till stugbrande­n.
BILD: PRIVAT Mikael Sjöholm, ägare till stugan, berättar att kvällens hjältar var Else och Mats Nilsson (i mitten). De bodde på gårdshotel­let i närheten och ryckte ut till stugbrande­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden