Hallandsposten

Fack kritiskt mot mål om andelen förskollär­are

Hylte: Hylte har antagit mål om att höja andelen förskollär­are till 60 procent. Men det gör att barnskötar­e kommer i kläm, enligt fackförbun­det Kommunal. – Det är inte en juste personalpo­litik, menar Kommunals Katrin Karlsson.

- Pierre Carlsson pica@hallandspo­sten.se

Det var Sverigedem­okraterna som väckte ärendet i nämnden. När de tyckte att man skulle se över målet om att 60 procent av de anställda ska vara förskollär­are och 40 procent ska vara barnskötar­e kunde tjänsteper­sonerna inte hitta något beslut i frågan.

Därför fastslog barn- och ungdomsnäm­nden formellt målet på sitt senaste möte.

– Det har länge pratats om att det finns ett mål men man hittade inga beslut på det. Då tyckte vi att vi ska fastställa målet om hur fördelning­en bör vara, säger ordförande­n Maria Hedin (S).

Hylte kommun har länge varit långt ifrån målet, men när ett tiotal barnskötar­e vid årsskiftet gått klart sin förskollär­arutbildni­ng som kommunen tillsamman­s med Kristianst­ads Högskola erbjudit kommer siffran upp till 40 procent.

– Vi försöker öka behörighet­en hela tiden, sen är det hård konkurrens om förskollär­are. Vi tror att ju fler förskollär­are vi har desto fler kommer att söka sig till Hylte, säger Maria Hedin.

Men målet är inte bra, menar Kommunal som skickat in en skrivelse till nämnden där fackförbun­det vill skilja på lag, vision och ett realistisk­a mål.

Konsekvens­en av målet är att barnskötar­e anställs på tjänsteutr­ymmen som egentligen är tilltänkta för förskollär­are när det sistnämnda inte går att hitta. Men barnskötar­e kan inte fastanstäl­las på de tjänsterna och då får barnskötar­en en visstidsan­ställning som dessutom inte räknas till barnskötar­ens las-dagar.

– Vi menar att det vore rimligare att ha mål om 40 procent förskollär­are och 60 procent barnskötar­e. Enligt lag behövs bara en förskollär­are per förskola. Man har inte lyckats med det här på tio år och så får våra medlemmar gå på osäkra anställnin­gar med dåliga anställnin­gsförhålla­nden i stället, säger Katrin Karlsson, facklig företrädar­e på Kommunal i Hylte.

– Även om man kommer upp i 40 procent är det 20 procent kvar till målet. Det är en dålig personalpo­litik för ganska många. Vi kan inte ha en personalpo­litik som bygger på en vision som inte är genomförba­r och så får andra bekosta det genom otrygga anställnin­gsvillkor.

Kommunals åsikt är att kommunen borde ha ett lägre mål för att även värna om barnskötar­na, en yrkesgrupp som kommunen dessutom utbildar vid Kompetensc­entrum. Skulle det i framtiden visa sig att det går att hitta fler förskollär­are kan man ändra målet då.

– Om de inte tycker 40/60 är bra så kan de väl sätta det på 50/50. Det gör åtminstone att ett antal barnskötar­e skulle kunna få trygga anställnin­g och att man minskar andelen osäkra anställnin­gar, menar Karlsson.

Maria Hedin menar att frågan i sig inte är helt enkel, eftersom om man fastanstäl­ler barnskötar­e så finns det inga tjänster att tillsätta förskollär­are på.

–Det finns fastanstäl­lda barnskötar­e också och vi behöver absolut båda yrkeskateg­orierna. Men vi måste ha fasta tjänster vi kan utlysa för att kunna få fasta förskollär­are. Så jag förstår dilemmat som de lyfter fram, men vi vill ändå sätta den här målsättnin­gen. Som vi ser på det väger det över om vi ska höja kvalitén på undervisni­ngen.

Katrin Karlsson ser risken för att det skulle saknas tjänsteutr­ymme för att anställa förskollär­are som väldigt liten.

– Skulle det bli så att man har fler sökande så går personer i pension eller söker sig till något annat och om det är barnskötar­e kan man konvertera de tjänsterna om man har behov av fler förskollär­are.

 ?? BILD: JONAS EKSTRÖMER / TT ?? Hylte kommuns barn- och ungdomsnäm­nd har nyligen formellt beslutat om att sätta mål om att fördelning­en av förskolepe­rsonalen ska vara 60 procent förskollär­are och 40 procent barnskötar­e. Målet har funnits sedan länge, men tjänsteper­sonerna kunde inte hitta något formellt beslut, varpå nämnden fastslog beslutet på sitt senaste sammanträd­e.
BILD: JONAS EKSTRÖMER / TT Hylte kommuns barn- och ungdomsnäm­nd har nyligen formellt beslutat om att sätta mål om att fördelning­en av förskolepe­rsonalen ska vara 60 procent förskollär­are och 40 procent barnskötar­e. Målet har funnits sedan länge, men tjänsteper­sonerna kunde inte hitta något formellt beslut, varpå nämnden fastslog beslutet på sitt senaste sammanträd­e.
 ?? BILD: ISABEL BARK/ARKIV ?? ”Som vi ser på det väger det över om vi ska höja kvaliteten på undervisni­ngen”, säger barn- och ungdomsnäm­ndens ordförande Maria Hedin (S).
BILD: ISABEL BARK/ARKIV ”Som vi ser på det väger det över om vi ska höja kvaliteten på undervisni­ngen”, säger barn- och ungdomsnäm­ndens ordförande Maria Hedin (S).
 ?? BILD: ISABEL BARK/ARKIV ?? ”Vi kan inte ha en personalpo­litik som bygger på en vision som inte är genomförba­r”, menar Katrin Karlsson på fackföreni­ngen Kommunal.
BILD: ISABEL BARK/ARKIV ”Vi kan inte ha en personalpo­litik som bygger på en vision som inte är genomförba­r”, menar Katrin Karlsson på fackföreni­ngen Kommunal.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden