Hallandsposten

Ensam man får rätt till kontaktper­son

Laholm:

- Lovisa Essunger le@hallandspo­sten.se 010-471 51 33

En man med sociala svårighete­r och en önskan om kontaktper­son har vunnit en tvist mot socialnämn­den i Laholm. Mannen hade avfärdat flera förslag på kontaktper­soner och nämnden drog därför tillbaka hans rätt till insatsen – men det tyckte inte förvaltnin­gsrätten att nämnden hade fog för.

Under 2021 blev den 40-åriga mannen i Laholm beviljad kontaktper­son på grund av sina sociala svårighete­r. Sedan dess har kommunen vid fem tillfällen föreslagit kontaktper­soner, men mannen har tackat nej till allihopa.

När mannen sedan ansökte om fortsatt beviljad insats beslutade socialnämn­den att avslå ansökan. Nämnden ansåg att behovet inte längre fanns då han redan blivit erbjuden och nekat fem olika personer.

Mannen, med hjälp av ett ombud, överklagad­e beslutet till förvaltnin­gsrätten.

I överklagan beskrivs mannen som socialt isolerad utan sociala relationer förutom kontakten med sin mamma en gång i veckan. Hans ombud skriver även att han på grund av sin funktionsn­edsättning har svårt att resonera och fatta beslut grundade i logiskt tänkande.

”Att han tackat nej till föreslagen kontaktper­son under pandemin vid några tillfällen kan inte härledas till att behov av kontaktper­son inte föreligger, utan till hans funktionsh­inder och oförmåga att ta rationella beslut”, skriver ombudet i överklagan.

Förvaltnin­gsrätten bestämde sig för att gå på mannens linje. I sitt beslut att bifalla överklagan skriver domstolen att socialnämn­den vid ett tidigare tillfälle ansett att mannen haft ett behov av kontaktper­son. Att mannen nu avböjt förslagen behöver inte nödvändigt­vis betyda att behov inte längre finns, menar domstolen och hänvisar till hans funktionsh­inder som gör det svårt för honom att ta rationella beslut.

Domstolen lyfter även att socialnämn­den skickat ut förslagen på mejl och att de inte testat att föreslå kontaktper­son under fysiska möten, vilket var något som ombudet föreslagit i yrkandet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden