Hallandsposten

Hyresgäste­n skräpar ner på tomten

Vallberga:

- Lovisa Essunger le@hallandspo­sten.se 010-471 51 33

En lägenhetsl­änga i Vallberga omringas av drivor med skräp. Lennart Gustavsson, som äger fastighete­n, känner sig handfallen. Skräpet tillhör en av hyresgäste­rna och i ett och ett halvt år har han försökt att få bukt på problemet – men utan lycka. – Jag vet inte vad man ska göra. Alla säger ’kör dit med en container och kasta grejerna’, men vad händer sen då? Man åker väl dit om man kastar andras saker, säger han.

Det var kommunen som insisterad­e på att personen skulle få flytta in i en av Lennart Gustavsson­s lägenheter i centrala Vallberga. Han berättar att han varit noga med att fråga om personen var ordentlig och att han hade fått till svar att så var fallet.

Men det tog inte lång tid innan drivorna med skräp började byggas på runt hyresgäste­ns entré och ut på fastighete­ns parkering.

– Det ser förjävligt ut, säger Lennart Gustavsson.

Boende i närheten började snart att reagera. I ett brev till HP skriver en person att skräpet lockat till sig både fåglar och råttor. Lennart Gustavsson säger att han försökt kontakta hyresgäste­n vid flera tillfällen för att få personen att städa upp, men att han inte fått något svar.

– Jag har skrivit brev till hyresgäste­n, kommunen och kronofogde­n. Jag har försökt på alla vis att få hyresgäste­n avhyst, säger han.

Men han får ingen hjälp. Kommunen,

som betalar hyran, hävdar att det inte finns något de kan göra. Och för att vräka sin hyresgäst behöver Lennart Gustavsson Kronofogde­ns hjälp.

Han har ansökt om handräckni­ng och avhysning hos Kronofogde­n vid upprepade tillfällen utan att få något svar. Fram tills att de tar upp hans ärende står han rådlös. Att själv städa upp på tomten, i väntan på Kronofogde­ns agerande, är något han egentligen hade velat göra.

Men då det inte bara handlar om rent skräp, utan även om cyklar och möbler, vill han inte slänga något då han är osäker på om det är att begå ett brott.

– Jag har frågat polisen om jag kan ta alla cyklar och allt skräp och kasta det, men de svarade inte. Jag vill ju inte göra något olagligt, säger han.

När Hallandspo­sten ställer samma fråga till polisen säger de att det är en svår fråga.

Fastighets­ägaren har rätt att städa upp på sin egen tomt, men ska samtidigt vara försiktig med att slänga andra personers potentiell­t värdefulla ägodelar. Att stöket vid lägenheter­na är en blandad kompott av skräp och cyklar försvårar därför saken.

Det är inte bara utomhus som det är skräpigt.

Det Lennart Gustavsson sett när han kikat in från hallen gör honom även orolig över vilket skick hyresgäste­n kommer att lämna lägenheten i.

– Inne i lägenheten är det också helt fullt. En meter högt med bara gångar, man kan knappt gå där, säger han.

Ingela Andersson är sektionsch­ef på Kronofogde­ns verkställi­ghetsavdel­ningen i Halmstad och Varberg.

Hon säger att vanvård av bostaden kan vara tillräckli­gt för att få till en avhysning, men att det görs en bedömning från fall till fall.

– Vi har ett regelverk som styr vår verksamhet och man måste se till att man får in rätt underlag för att kunna fatta beslut om ett utslag så att man kan få en person vräkt, säger Ingela Andersson.

Hon kan inte uttala sig om enskilda fall, men säger att hennes avdelning i nuläget inte har några aktiva ärenden i Laholm.

– För att få ett svar i det specifika målet är det mycket bättre att han själv ringer in och begär att få reda på hur hans ärende ligger till och vad det är som händer, säger Ingela Andersson.

Dalila Dorai 010-471 51 42 Hp-läsaren, Hallandspo­sten, 301 81 Halmstad. Bifoga namn, adress samt telefonnum­mer. Skriv kort, max 2 000 tecken. insandare@hallandspo­sten.se Använd gärna formuläret på hallandspo­sten.se

 ?? BILD: LOVISA ESSUNGER ?? Hyresvärde­n Lennart Gustavsson har försök att få bukt på problemet med en av sina hyresgäste­r i över ett års tid.
BILD: LOVISA ESSUNGER Hyresvärde­n Lennart Gustavsson har försök att få bukt på problemet med en av sina hyresgäste­r i över ett års tid.
 ?? ?? På bilden syns ett utrymme som egentligen ska användas som en parkering, men i stället förvandlat­s till en soptipp.
På bilden syns ett utrymme som egentligen ska användas som en parkering, men i stället förvandlat­s till en soptipp.
 ?? ?? Enligt Lennart Gustavsson växer skräphögar­na mer och mer för varje dag.
Enligt Lennart Gustavsson växer skräphögar­na mer och mer för varje dag.
 ?? ?? Utanför hyresgäste­ns bostad ligger högar med skräp.
Utanför hyresgäste­ns bostad ligger högar med skräp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden