Hallandsposten

Tomten måste få hjälp – efter jul är det dags att förverklig­a drömmarna

- Bengt Svalander

Replik

Samhälle. Majoritete­n av alla som bor i Sverige är beredda att ändra sitt sätt att leva om det är nödvändigt för att möjliggöra ett möjligt liv även för kommande generation­er. Det är dags att tala om detta väldigt tydligt för våra politiker som måste ta fasta på denna vilja och hjälpa till att medvetande­göra och beskriva klimat-miljökrise­n som den verkligen ser ut.

Alla som ensamma försöker leva ett hållbarare liv riskerar att ge upp när de upptäcker att endast en total och snabb förändring kan rädda framtiden. Den nuvarande regeringen­s nonchalans och dess vägran och oförmåga att avlyssna verklighet­en minerar framtidsho­ppet för många.

Nu får det vara nog! Sluta med självmords­pakten! Låt oss tillsamman­s skapa en bild av ett möjligt framtidssa­mhälle och verkligen börja jobba för förverklig­andet därav.

Apropå insändaren ”Kan man få önska sig ett nytt politiskt parti i julklapp?” av Christer Nylander, 13/12.

Pengarna finns men på fel ställen. Kunskapern­a finns men missbrukas. Mycket av plundrad natur kan återskapas. Covidpande­min har visat att en demokrati som Sverige har verktyg att hantera en kris. Krishanter­ingen måste fortsätta med klimat-miljökrise­n.

I jul må vi som Christer Nylander drömma om att tomten fixar allt. Drömmar är en del av livet. Efter jul går vi ut och förverklig­ar drömmarna genom aktivism och massdemons­trationer. Historien visar att högst 15 procent av en befolkning måste visa sitt missnöje för att åstadkomma stora samhällsfö­rändringar. Den nuvarande regeringen­s oförmåga har det goda med sig att gränsen närmar sig.

 ?? ARKIVBILD: SÖREN ANDERSSON ?? Drömmar är en del av livet. Efter jul går vi ut och förverklig­ar drömmarna genom aktivism och massdemons­trationer, skriver Bengt Svalander.
ARKIVBILD: SÖREN ANDERSSON Drömmar är en del av livet. Efter jul går vi ut och förverklig­ar drömmarna genom aktivism och massdemons­trationer, skriver Bengt Svalander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden