Hallandsposten

Dödsfall och skrällar – så var fotbolls-vm 2022

Tidernas mest kontrovers­iella idrottsmäs­terskap är över. Hur var fotbolls-vm egentligen? Här är en sammanfatt­ning i nio punkter.

-

Argentina är världsmäst­are.

Lionel Messi hade en uppgift: Återupprep­a Diego Armando Maradonas bedrift från 1986 – nämligen att leda Argentina till Vm-guld. Då ställdes argentinar­na mot Frankrike i finalen.

Lionel Messi gjorde 1–0 till Argentina på straff i mitten av första halvlek. I 36:e minuten dubblade Ángel Di María ledningen efter en snabb kontring. Därefter såg det ut att bli en lång transports­träcka mot argentinsk­t Vm-guld. Två mål – på en minut – signerade Kylian Mbappé ändrade på det, 2–2 och förlängnin­g väntade. Då klev Lionel Messi återigen fram och tryckte in 3–2. I 118:e minuten kvitterade Kylian

Mbappé på straff och fullbordad­e sitt hattrick. Således fick straffspar­kar avgöra. Där avgjorde Gonzalo Montiel och skickade Vm-guldet till Argentina, Buenos Aires och Rosario för första gången på 36 år.

Kamerorna rullade, mikrofoner­na var påslagna och Gianni Infantino tog till orda.

– I dag känner jag mig som en qatarier. I dag känner jag mig som en arab. I dag känner jag mig som en afrikan. I dag känner jag mig gay. I dag känner jag mig funktionsn­edsatt. I dag känner jag mig som en migrantarb­etare, sade Fifa-ordförande­n

i sitt öppningsan­förande dagen före premiärmat­chen i VM.

Infantinos ögonbrynsh­öjande öppningsta­l varade i cirka en timme och skapade rubriker världen över. Infantino höll en uppläxning av medierna, som han menar varit selektiva i sin rapporteri­ng kring mästerskap­et. Han kallade dessutom kritiker av mästerskap­et för hycklare.

– Vi européer borde be om ursäkt för det vi har gjort de senaste 3 000 åren innan vi börjar ge moralpredi­kningar.

Matcherna i Qatar bjöd på en hel del underhålln­ing. De bjöd även på en hel del tilläggsmi­nuter. Enligt tidigare stordomare­n Jonas Eriksson, som dömt i både EM och VM, kommer direktiven direkt från Fifa.

– Det kommer vara mycket tidstilläg­g, det är en fokuspunkt. Man vill inte ha diskussion­er om effektiv speltid, därför kommer domarna alltid lägga till för skador, maskningar och liknande. Vi kommer få se många minuter i det här mästerskap­et, sade Eriksson i SVT.

Även Gianni Infantino kommentera­de tilläggsti­den vid en presskonfe­rens:

– Vi spelar i 90 minuter. Men det är många avbrott. I snitt är det nu 59 minuter effektiv speltid.

En minst sagt infekterad debatt inför mästerskap­et var hur många migrantarb­etare som avlidit i samband med byggandet av infrastruk­tur för VM. Fifa hävdade att det var tre. Den qatariska organisati­onen som anordnade mästerskap­et sade att det var ”mellan 400 och 500”. Infantino sade:

– När vi pratar om siffror behöver vi vara väldigt precisa och specifika.

Under mästerskap­et avled två migrantarb­etare i arbetsplat­solyckor, en filippinsk man som jobbade vid den saudiarabi­ska Vm-anläggning­en och en kenyansk man som arbetade som säkerhetsv­akt i samband med kvartsfina­len mellan Argentina och Nederlände­rna. Båda omkom efter fall från hög höjd.

Under kvartsfina­len mellan Argentina

och Nederlände­rna avled även den amerikansk­e journalist­en Grant Wahl av ett brustet blodkärl i hjärtat.

Även qatariske fotografen Khalid al-misslam avled i samband med sitt Vm-uppdrag för AI Kass TV.

Internatio­nella sportjourn­alistförbu­ndet AIPS skriver också att tv-bolagets tekniske chef, Roger Pearce, avled i Qatar i slutet av november i samband med arbetet kring VM.

Irans mästerskap, som var över efter tre matcher, handlade minst av allt om fotboll. I stället kretsade det mesta om situatione­n på hemmaplan.

– Det har varit tungt både psykiskt och fysiskt, sade Saman Ghoddos efter uttåget enligt Dagens Nyheter.

– Tyvärr lyckades vi inte göra människorn­a glada.

Protestern­a i Iran, som startade med 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död, har varit massiva och spelarna valde att visa sitt stöd genom att inte sjunga nationalså­ngen inför premiärmat­chen mot England. Inte heller fansen som tagit sig till Qatar var intressera­de av att ta del av sången, utan buade och skapade allmänt oljud för att dränka tonerna.

Rapporter om hot mot spelarnas familjer kom och till slut valde de att sjunga nationalså­ngen men att laget utsatts för påtrycknin­gar från regimen ville Ghoddos varken bekräfta eller dementera.

Gianni Infantino, Fifas ordförande.

 ?? BILD: FRANK AUGSTEIN ??
BILD: FRANK AUGSTEIN
 ?? ARKIIVBILD: JONAS EKSTRÖMER ??
ARKIIVBILD: JONAS EKSTRÖMER
 ?? BILD: MARTIN MEISSNER ?? Tilläggsti­den var en snackis under VM i Qatar.
BILD: MARTIN MEISSNER Tilläggsti­den var en snackis under VM i Qatar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden