Hallandsposten

Argentinar­e i kris firar efterlängt­at Vm-guld

- TT-AFP

Nästan 20 miljoner argentinar­e lever i fattigdom medan inflation och penningdev­alvering gör livet allt svårare. Då kommer Vm-guldet i fotboll som en räddare i nöden. – Allt vi offrat är värt det för det här guldet, säger byggarbeta­ren Agustin Acevedo.

Runt 2 miljoner argentinar­e samlades runt Obelisken i centrala Buenos Aires för att fira Argentinas Vm-guld i fotboll, efter straffsege­r i finalen mot Frankrike.

Det sköts raketer, biltutor ljöd och supportrar klädda i flaggfärge­rna ljusblått och vitt sjöng, dansade och viftade med flaggor.

– Det här är vad vi alla väntat på och firandet kommer att fortsätta i dagar, säger läraren Veronica Silva.

– Vi längtar efter att få se alla spelarna. De har gjort oss stolta. Och det största firandet blir när de kommer, säger städerskan Rosa Rodriguez.

Den argentinsk­e målvakten Emiliano Martinez sade, för att beskriva matchen som Argentina ledde med 2–0 innan Frankrike hämtade in och tog matchen till förlängnin­g, att det är argentinar­es öde att ”lida”, ett ord som även Lionel Messi använde om matchen.

Och som också andra argentinar­e använder:

– Vi föddes för att lida, det är så vi argentinar­e är. Men vi fortsätter ändå, det är så landet är, säger ölförsälja­ren Manuel Erazo.

Att följa VM och få uppleva landets första Vm-guld på 36 år var en välbehövli­g flykt från den tuffa verkligen för argentinar­na. Cirka 40 procent av landets 45 miljoner lever i fattigdom och stigande inflation och penningdev­alvering urholkar inkomstern­a och sparandet för invånarna.

– Vi går igenom en ekonomisk berg- och dalbana i vilken det alltid är svårt att få pengarna att räcka hela månaden. Argentina har problem, ekonomiskt, socialt. Vi har det svårt, säger Acevedo.

– Så den här distraktio­nen behövs verkligen. Allt det vi offrat är värt det – för det här guldet.

I Rosario, där finalmålsk­yttarna Lionel Messi och Àngel Di Maria växt upp, firade rivalsuppo­rtrarna till Newell's Old Boys och Rosario Central med armarna om varandra.

– Landslaget enar alla. Fans från Central och Newell's kramas och sjunger. Det är det vackraste här, säger 21-årige Nahuel Cantero.

” Argentina har problem, ekonomiskt, socialt. Vi har det svårt. Så den här distraktio­nen behövs verkligen. Allt det vi offrat är värt det – för det här guldet.

Guldhjälta­rna väntades hem på måndagskvä­llen svensk tid och kommer sannolikt att färdas i en bussparad på tisdagen i Buenos Aires.

– Om Messi och Di Maria skulle komma till Rosario för att fira, det skulle vi verkligen uppskatta, säger 20-åriga Rosariobon Micaela Lourdes.

Dd-system 4 rader

DD-1: 1, 5, 12, 14 DD-2: 13 Ferrari Sisu

 ?? BILD: RODRIGO ABD ?? Argentinsk­a fotbollssu­pportrar firar Vm-guldet i Buenos Aires.
BILD: RODRIGO ABD Argentinsk­a fotbollssu­pportrar firar Vm-guldet i Buenos Aires.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden