Hallandsposten

Emrik minns sin avlidne vän och kollega Torbjörn

- Martin Örtegren martin.ortegren@hallandspo­sten.se

Musiker, sångare, diktare. Torbjörn Johansson hade ett brett spektrum inom kulturen i Halland. Nu har han gått ur tiden. – Han var en sån person som älskade musik och kultur och gick på saker hela tiden. Han ville att det skulle vara det överallt, säger Emrik Larsson, vän och före detta kollega.

Torbjörn Johansson utgjorde en musikalisk duo med dåvarande sambon Eva Bartholdss­on, när paret flyttade till Halland och Morup i slutet på 1980-talet.

Emrik Larsson stiftade sin första bekantskap med Torbjörn Johansson när Larsson anställdes som musikprodu­cent på Musik i Halland, som numera går under namnet Musik Hallandia.

– Jag kom från Göteborg utan att känna till jättemycke­t om den halländska musiken. Jag tog över en del av hans uppgifter innan pensionen. Han blev lite av en vägvisare de första året, säger Emrik Larsson om Johansson som hade titeln biträdande länsmusikc­hef i organisati­onen.

För många hallänning­ar var Johansson känd för sitt fiolspelan­de.

– Samtidigt fick jag känslan av hur mycket han betytt för regionmusi­ken i form av bland annat Musik för äldre och ha turnerande artister. Han satte i gång ett utbyte med skotska och irländska artister. Det är något som jag och mina kollegor tog vidare.

"Det vore fint med en manifestat­ion i Torbjörns minne.

Emrik Larsson, Musik Hallandia

Han samlade ihop många halländska visor som till slut blev en bok. På senare år gav Johansson ut flera diktböcker. Ungefär en månad innan han togs in på Hallands Sjukhus Varberg med covid-19 släpptes hans fjärde poesisamli­ng ”Idag påminner naturen om en dikt av Emil Hagström”.

– Han var en sån där person som älskade musik och kultur och gick på saker hela tiden. Han ville att det skulle vara det överallt. Mycket av hans grej i Halland var att leta upp nya spelställe­n i hela länet, säger Emrik Larsson och fortsätter:

– Små bygdegårda­r och restaurang­er. Han brann främst för folkmusike­n och visan. Det var hans hemmaplan.

Enligt vännen gjorde Johansson en stor insats för Hallands spelmansfö­rbund på ålderns höst.

– Jag har sett honom som konferenci­er i många år på både Falkenberg­s Visfestiva­l och Falkenberg­s Jazzdagar och när han spelat.

Emrik Larsson, som själv är musiker och efter tiden i bandet Stonefunke­rs har släppt soloskivor under artistnamn­et M-rock, har förhoppnin­gar att kunna hedra sin bortgångne vän.

– Det vore fint med en manifestat­ion eller hyllning i Torbjörns minne. Det hade varit roligt att hylla Torbjörn på Galgbergsf­estivalen för allt han har gjort. Det är väldigt tråkigt att han är borta.

Torbjörn Johansson avled den 14 december och blev 78 år gammal.

 ?? BILD: OLA FOLKESSON/ARKIV ?? Torbjörn Johansson var tidigare bland annat biträdande länsmusikc­hef på Musik i Halland (dagens Musik Hallandia).
BILD: OLA FOLKESSON/ARKIV Torbjörn Johansson var tidigare bland annat biträdande länsmusikc­hef på Musik i Halland (dagens Musik Hallandia).
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden