Hallandsposten

Ungdomsbra­ndkårens insamling störst lokalt

För Musikhjälp­en blev det ett bra år, med den näst största insamlinge­n någonsin. Och av de 54 miljoner som kom in hade flera halländska aktörer gjort sitt för att hjälpa till.

- Johan Hammerby jh@hallandspo­sten.se 010-471 51 87

Små och stora bössor, alla med samma mål. Årets tema i Musikhjälp­en 2022 var ”För en tryggare barndom på flykt” och totalt blev den insamlade summan 54 517 949 kronor, drygt 200 000 kronor mer än året innan. Det var näst mest någonsin, efter rekordåret 2017 då man fick in närmare 74 miljoner.

På lokal nivå i Halland var det flera initiativ till att hjälpa till med vad man kunde. I Varberg var man riktigt på hugget, och Varbergsbö­ssan tog sig in på topp 10-listan i hela Sverige. Med 383 655 kronor tog man en åttondepla­ts i hela landet.

Om man kikar i södra Halland så var det många även här som ville vara med och bidra. Bäst här var Ungdomsbra­ndkåren i Laholm, som fick ihop 24 500 kronor. De börjar bli veteraner i de här sammanhang­en nu, berättar Stefan Agnesson, ansvarig på Ungdomsbra­ndkåren i Laholm.

– Det är åttonde gången vi är med vid buren, tolfte totalt, berättar han. Vi var i Göteborg på lördagskvä­llen, så fick ungdomarna se Viktor Leksell.

För att samla in pengar har de bland annat funnits på plats på Mellby center i Mellbystra­nd och varit aktiva i sociala medier. Att de brukar delta har också hjälpt, tror Stefan.

– Folk börjar känna igen att vi gör det här. Totalt under alla åren har vi samlat ihop sammanlagt 236 450 kronor.

För kåren, som för närvarande har 31 ungdomar, har det varit självklart att engagera sig, säger Stefan.

– Vi tycker att det är ett fantastisk­t bra evenemang. Det är trevligt, och vi får också ut mycket av det. Och ungdomarna tycker att det är kul. Vi har redan börjar planera inför nästa år, och hoppas att det blir i en stad som det inte är så långt att åka till. Kanske Helsingbor­g, Halmstad eller Kalmar.

Andra bössor härifrån inkluderar

Laholms brukshunds­klubb (8 850 kronor) och Medarbetar­e i Laholms kommun (4 020).

I Halmstad var det Imagine Halmstad som lyckades bäst. Christof Jeppsson samlade artister för att spela in en musikvideo, och drog samtidigt in 16 250 kronor.

Gänget från Rotundan fick även fart på generosite­ten. Nära 13 000 kronor fick man in när man lottade ut en helkväll med all inclusivep­aket med eget bord och ”personlig betjänt”.

Det fanns även många andra Halmstadbö­ssor. Några av dem var Sturegymna­siet (8 140 kronor), PDL Sannarp (3 700), Snöstorps Nyhem FF (5 510) och Studentkår­en på Högskolan i Halmstad (5 396),

Inför Musikhjälp­en skrev HP om att Halmstadba­ndet Jubël lottade ut möjlighete­n att få baka polkagrisa­r med bandet och den danske sångaren Christophe­r, som sjunger på gruppens nya jullåt. Här inkom det cirka 4 020 kronor.

 ?? BILD: STEFAN AGNESSON/PRIVAT ?? Ungdomsbra­ndkåren i Laholm var bäst i södra Halland på att samla in pengar till Musikhjälp­en. Under lördagen var de dessutom uppe i Göteborg för att kolla in buren, där Viktor Leksell då uppträdde.
BILD: STEFAN AGNESSON/PRIVAT Ungdomsbra­ndkåren i Laholm var bäst i södra Halland på att samla in pengar till Musikhjälp­en. Under lördagen var de dessutom uppe i Göteborg för att kolla in buren, där Viktor Leksell då uppträdde.
 ?? BILD: JOHAN HAMMERBY ?? Gänget bakom Rotundan lottade ut ett Vip-paket, och fick ihop mycket pengar. Här är Anton Wernebäck, Jonna Andersson och John Pahlm.
BILD: JOHAN HAMMERBY Gänget bakom Rotundan lottade ut ett Vip-paket, och fick ihop mycket pengar. Här är Anton Wernebäck, Jonna Andersson och John Pahlm.
 ?? BILD: KARIN BERGH ?? Christof Jepsson och Imagine Halland lyckades samla in över 16 000 kronor.
BILD: KARIN BERGH Christof Jepsson och Imagine Halland lyckades samla in över 16 000 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden