Hallandsposten

Historiskt avtal för naturen på plats

Länderna vid COP15 har nått ett globalt ramavtal. De förbinder sig till att skydda 30 procent av planetens yta senast år 2030.

- Hanna Odelfors Petra Hedbom Roland Johansson TT

Beskedet kom strax efter tre på morgonen lokal tid efter en rejäl nattmangli­ng och möttes av applåder i kongressal­en i Montreal. Samtliga drygt 190 länder som står bakom FN:S konvention om biologisk mångfald har godkänt överenskom­melsen, som ses som ett ”Parisavtal för naturen”.

I en skriftlig kommentar till TT säger klimat- och miljöminis­ter Romina Poumokhtar­i (L) att hon välkomnar det nya globala ramverket.

”Det är ett viktigt startskott för alla världens länder att vända trenden och stoppa utrotninge­n av djur och växter i världen. Nattens överenskom­melse innebär att alla länder har åtagit sig att förverklig­a uppsatta mål och löften. Vi är alla helt beroende av den biologiska mångfalden och våra ekosystem för vår överlevnad, så jag är glad att vi har fått det på plats”.

Fn-mötet COP15 Kanada har pågått under närmare två veckor och ses av många som den sista chansen att rädda jordens arter och ekosystem.

Även FN:S miljöchef Inger Andersen gläds åt avtalet.

i”Om ramverket blir succé kommer att avgöras av hur snabbt vi implemente­rar det vi har kommit överens om. Hela Fn-systemet är utrustat för att stötta implemente­ringen så att vi på riktigt kan sluta fred med naturen”, säger hon i ett skriftligt uttalande.

Det nya ramavtalet innehåller fyra övergripan­de mål och totalt 23 åtgärdsmål. Ett av de viktigaste handlar om att skydda 30 procent av jordens yta till hav och land till 2030. I dag är cirka 17 procent av jordens landområde­n och drygt 8 procent av havsområde­na skyddade enligt FN.

Det nya målet för skydd av land och hav, som kallas ”30x30”, har av jämförts med Parisavtal­ets temperatur­mål på klimatområ­det.

En avgörande punkt under förhandlin­garna har varit att rika länder ska stötta utveckling­sländer med resurser för att bevara den biologiska mångfalden. Enligt överenskom­melsen ska de rika länderna nu öka sitt bidrag till fattigare länder till 20 miljarder dollar om året 2025, och summan ska öka till 30 miljarder till 2030.

Det är ett uppsving jämfört med de rika ländernas nuvarande stöd som uppskattas till runt 10 miljarder dollar om året. Många utveckling­sländer har drivit på för bildandet av en helt ny fond för att finansiera arbetet med att skydda den biologiska mångfalden. Men det har höginkomst­länder och EU satt nej till. Resultatet blev en slags kompromiss i form av en ny en fond i den befintliga Globala miljöfonde­n GEF.

Men alla tycker inte att den finansieri­ng som beslutats räcker. Detta fick representa­nten från Demokratis­ka republiken Kongo att i sista stund protestera mot avtalet. Men mötets ordförande – Kinas miljöminis­ter Huang Runqiu, valde att klubba igenom det ändå.

Övriga åtgärdsmål handlar bland annat om att minska övergödnin­gen och riskerna förknippad­e med bekämpning­smedel.

Representa­nter för ursprungsb­efolkninga­r har drivit på för att deras rätt att förvalta sina landområde­n ska tas till vara. Och ramavtalet innehåller skarpa formulerin­gar kring skydd av ursprungsb­efolkninga­rs rättighete­r för att de ska kunna förvalta sina landområde­n.

Henrik Smith, professor i zooekologi vid Lunds universite­t, säger att det viktigaste är att det blev ett avtal, även om det i hög grad är en kompromiss.

– Det är ett halvfullt glas, eller halvtomt om man så vill. Väldigt viktiga bitar är med, som att 30 procent av jordens yta ska skyddas. Man har också lyckats hitta en kompromiss vad gäller finansieri­ngen vilket är bra. Sedan krävs det som alltid väldigt mycket arbete för att förhindra att pengarna försvinner

BILD: JULIAN HABER

i korruption, säger han.

Han påpekar dock att mycket i avtalet blir en tolkningsf­råga.

– Det står att de skyddade områdena ska vara öppna för ”hållbart nyttjande”. Vad det innebär är väl oklart. Å andra sidan hade man nog inte fått igenom avtalet utan den skrivninge­n.

Det är också oklart hur skyddet ska fördelas mellan jordens länder. Siffran 30 procent är en global siffra.

– Men man får se det hela som ett steg på vägen, säger Henrik Smith.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktighe­t om Lundaprofe­ssorn Henrik Smith.

 ?? ?? Applåder bröt ut när länderna enades om ett historiskt avtal för naturen.
Applåder bröt ut när länderna enades om ett historiskt avtal för naturen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden