Hallandsposten

Fastställt: 18-åring får livstid för lärarmord

- Anna Karolina Eriksson Daniel Kihlström Cecilia Klintö TT

Även hovrätten dömer 18-åringen som mördade två lärare på Malmö latinskola till livstids fängelse – trots att han har autism. – Trots att det finns förmildran­de omständigh­eter får det i det här fallet inget genomslag, säger hovrättspr­esidenten Ylva Norling Jönsson till TT.

Det var den 21 mars i år som en 18-årig elev låste in sig på en toalett på Malmö latinskola med två knivar, en yxa och en hammare. Iklädd halsduk, mask och hörselkåpo­r ställde han sig sedan utanför en annan toalettdör­r.

Den kvinnliga lärare som kom ut genom den attackerad­es först. En annan lärare som bevittnade attacken blev jagad genom korridoren innan också hon attackerad­es.

Båda kvinnorna fick så svåra skador att de miste livet.

Nu står det klart att 18-åringens livstidsst­raff står fast. Hovrätten anser – precis som tingsrätte­n – att någon annan påföljd än fängelse är utesluten, eftersom det saknats förutsättn­ingar att döma den autistiska 18-åringen till rättspsyki­atrisk vård.

– I det här fallet är det fråga om två mord och redan den omständigh­eten att det är två fall talar för livstids fängelse, säger Ylva Norling Jönsson, hovrättspr­esident vid hovrätten över Skåne och Blekinge.

– Här finns dessutom flera försvårand­e omständigh­eter som tar sikte på hur de här morden har utförts, och hur offren blivit utsatta för ett väldigt omfattande våld. Då menar vi att vi landar i livstids fängelse.

Försvaret har lyft fram 18-åringens autism – och hovrätten medger också att hans utveckling och omdömesför­måga har varit bristande jämfört med andra i samma ålder.

Ylva Norling Jönsson säger också att ”hans personligh­et påverkat hans handlande” – skäl som i sig kan göra att straffet kan sättas ner.

– Men i det här fallet menade vi att eftersom det är frågan om två mord som vart och ett har ett väldigt högt straffvärd­e så överstiger det samlade straffet med marginal gränsen mellan ett tidsbestäm­t fängelsest­raff och livstids fängelse.

18-åringen har erkänt alla gärningar och förklarar sitt agerande med att han ville utföra ett dåd som var så hemskt att alla efteråt skulle ta avstånd från honom. Två lagändring­ar på kort tid gjorde det möjligt att döma 18-åringen till ett historiskt hårt straff i förhålland­e till hans ålder.

Enligt den rättspsyki­atriska undersökni­ngen var han inte påverkad av en allvarlig psykisk störning vid dådet och inte heller då han undersökte­s.

Tingsrätte­ns dom blev livstids fängelse.

Under hovrättsfö­rhandlinge­n har försvaret hänvisat till gärningsma­nnens autism, som en förklaring till varför dådet kunde ske. Men utöver den rättspsyki­atriska undersökni­ngen har även Socialstyr­elsens rättsliga råd slagit fast att 18-åringen inte led av en allvarlig psykisk störning vid dådet – eller vid tidpunkten för undersökni­ngen.

Åklagaren Johanna Liljeblad har yrkat på att livstidsdo­men ska stå fast. Hon hänvisar till att det rättsliga rådet har utrett hans autismdiag­nos, eftersom det i yttrandet står att det inte har framkommit något som talar för att 18-åringen ”till följd av en psykisk störning har saknat förmåga att inse gärningens innebörd eller att anpassa sitt handlande efter en sådan insikt”.

Hovrättsdo­men blev precis så som åklagare Johanna Liljeblad hade yrkat.

– Min bedömning är naturligtv­is att det är en korrekt dom helt enkelt.

Försvarsad­vokat Anders Elison yrkade å sin sida på 14 års fängelse på grund av gärningsma­nnens nedsatta mognadsgra­d, och det faktum att han nyligen fyllt 18 år.

Efter hovrättens dom säger han sig nu känna ”en viss lättnad”.

– Jag känner i och för sig en viss lättnad över att även hovrätten funnit att min klient har betydande problem genom sin diagnos och sin bristande mognadsgra­d. Den delen berörde inte tingsrätte­n överhuvudt­aget.

– Men vi nådde inte riktigt ända fram, säger han till TT.

Det är dock för tidigt att säga huruvida domen ska överklagas till Högsta domstolen, säger Anders Elison som varit i kontakt med sin klient under måndagen.

– Men jag tror de rättslärda i Sverige förväntar sig det. Jag hade velat se en prövning.

 ?? BILD: JOHAN NILSSON ?? Mars tidigare i år: En strid ström av sörjande passerar förbi de blommor, ljus och hälsningar som placerats på trappan vid huvudingån­gen till Malmö latinskola efter morden. Arkivbild.
BILD: JOHAN NILSSON Mars tidigare i år: En strid ström av sörjande passerar förbi de blommor, ljus och hälsningar som placerats på trappan vid huvudingån­gen till Malmö latinskola efter morden. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden