Hallandsposten

Ove Bengtsson (C) klubbad som kommunråd

Laholm: Efter valnederla­get hade han aldrig trott att det skulle gå så här. Men nu är Ove Bengtsson (C) officiellt utsedd till kommunstyr­elsens ordförande i Laholm. – Politik är det omöjligas konst, säger det nya kommunråde­t.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Tisdagskvä­llens fullmäktig­e bestod av en till synes oändlig rad av valärenden. Det som tilldrog sig största intresset kom först: kommunstyr­elsen.

Som HP skildrat i en rad tidigare artiklar har Moderatern­a gjort politiskt självmål. Ingen av de internt stridande kombattant­erna Eric Semb (M) eller Roland Norrman (M) kom nu i fråga som kommunstyr­elsens ordförande.

Det hela inleddes med att M fick en rad hårda retoriska örfilar från opposition­en.

– Man får inte laborera med valresulta­tet. Inget partis stadgar kan sättas över väljarnas viljor. Vi har sett hur de (Moderatern­a) har försökt manipulera. De som förlorar på det är väljarna och kommunen. Vi skämmer ut oss, sade Bertil Johansson (LP).

Pär-åke Eriksson (MED) skrädde inte heller orden.

– Att åsidosätta demokratin för sitt eget ego och maktbegär är inte acceptabel­t. Om det fanns politiskt förakt före valet finns det definitivt nu. Det är endast ni moderater som sett till att det blivit så, sade han.

Ingen moderat hade lust att svara på angreppen.

Roland Norrman fick en chans att åtminstone bli ledamot i kommunstyr­elsen. Han nominerade­s till detta av såväl partikamra­ten Caroline Ugglesjö som Bertil Johansson. Men efter sluten omröstning visade det sig att Norrman nu hamnar utanför alla beslutande församling­ar – utom fullmäktig­e.

Han höll ett kort anförande där han med hes röst talade om att han velat driva fram mer moderat politik, men att det nu inte blev så.

– Jag har haft bättre stunder än denna, konstatera­de han innan han reserverad­e sig mot beslutet som gick honom emot.

Norrman ville inte svara på frågor från lokalpress­en efteråt. Han avböjde eftersom rösten inte höll på grund av förkylning.

Desto gladare var Ove Bengtsson (C) som alltså valdes till kommunstyr­elsens ordförande. Han satt själv som fullmäktig­eordförand­e denna kväll, men det var Kajsa Sörman (M) som (med hjälp av en hel del sufflerand­e från Bengtsson själv) klubbade beslutet.

– Det känns rätt bra. Men det blir en utmaning, sade han efteråt.

Det här trodde du väl inte på valnatten?

– Nej, nej. Vi har sagt att största partiet i Alliansen skulle ha ordförande­n. Men så som utveckling­en varit har det tagit en ny vändning. Politik är det omöjligas konst. Nu har jag börjat vänja mig vid tanken.

Ove Bengtsson ska nu regera med bland annat S – som också fick ut stora framgångar av Moderatbrå­ken. Bengtsson har utlovat stort fokus på samarbete och breda lösningar, men sade i talarstole­n att det var blandade känslor.

– Klart att jag är glad att bli kommunstyr­elsens ordförande. Men när jag ser utifrån valresulta­tet och hur det har gått under hösten är jag är både ledsen och glad i dag.

Han syftade på att fullmäktig­es valberedni­ng hade sitt möte 28 november och att ingen då höjde rösten mot Alliansens förslag – att sätta Eric Semb i spetsen. Men strax därefter kom MED och LP med hårda utspel mot M i pressen.

– Man var en enig valberedni­ng. Men bläcket hann knappt torka förrän man var ute i tidningarn­a och skulle göra något annat, sade Ove Bengtsson.

– Jag hoppas verkligen att det här är en engångsför­eteelse. Samtidigt är jag glad för överenskom­melsen med Alliansen plus Socialdemo­kraterna. Hoppas nu att alla stridsyxor läggs ner för kommuninvå­narnas bästa. Tack för förtroende­t, jag ska bära det högt, det lovar jag, sade Ove Bengtsson.

 ?? BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N ?? Ove Bengtsson heter kommunstyr­elsens nye ordförande i Laholm. Att posten skulle gå till en representa­nt för Centerpart­iet var något som få hade trott när C gick bakåt i höstens val.
BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N Ove Bengtsson heter kommunstyr­elsens nye ordförande i Laholm. Att posten skulle gå till en representa­nt för Centerpart­iet var något som få hade trott när C gick bakåt i höstens val.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden