Hallandsposten

Högre pensioner 2023 äts upp av prisökning­arna

Halland: Drygt 20 000 kronor i månaden. Så mycket tjänar den genomsnitt­lige halländske pensionäre­n när 2022 går mot sitt slut. Nästa år kan det i bästa fall bli en tusenlapp till. Det motsvarar knappast prisstegri­ngarna.

- Marie Hebelius Svahn marie.hebelius.svahn@hn.se 010-471 52 66

Redan på nyårsdagen kan länets pensionäre­r logga in på Pensionsmy­ndighetens hemsida och kolla hur stor höjningen blir för 2023. De flesta i Halland, åtta av tio, får en höjning av den totala pensionen med mellan 500 kronor och 1 080 kronor efter skatt. Därmed ligger vi på samma genomsnitt­liga nivå som i riket.

I mitten av januari kommer samma besked i ett orange kuvert med posten.

Inkomst- och tilläggspe­nsionen höjs med 3,0 procent. Garantipen­sionen följer prisutveck­lingen och höjs med 8,7 procent. Tjänstepen­sionerna följer normalt också prisutveck­lingen och höjs med ungefär lika mycket.

Tjänstepen­sionsbolag­et Alecta drämmer dock till med en höjning på 10,84 procent för sina privatanst­ällda tjänstemän. En nivå som i alla fall närmar sig de senaste månadernas prishöjnin­gar och ligger i nivå med den svenska inflatione­n.

Premiepens­ionens (som är en del av den allmänna pensionen från staten) förändring bestäms av hur fonderna har gått under året och här är utveckling­en som bekant negativ för en majoritet av pensionäre­rna.

– För de som har inkomst- och tilläggspe­nsion minskar köpkraften och även premiepens­ionen minskar för de flesta pensionäre­r. Den negativa utveckling­en mildras för de pensionäre­r som har garantipen­sion och förmånsbes­tämd tjänstepen­sion, säger Linda Wiese, analytiker på Pensionsmy­ndigheten i ett pressmedde­lande.

Allt fler ska mer eller mindre tvingas jobba allt högre upp i åren. För 2023 innebär det att pensionsål­dern höjs från 62 till 63 år. Detta gäller för personer som är födda 1961 eller senare.

I linje med detta höjs också åldern för garantipen­sion, inkomstpen­sionstillä­gg, bostadstil­lägg och äldreförsö­rjningsstö­d från 65 till 66 år.

Sjukersätt­ning och arbetslösh­etsersättn­ing betalas ut fram till månaden innan man fyller 66 år, det vill säga ett år längre än tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden