Hallandsposten

Hela familjen behöver lämna hederstänk­andet

- Mimmie Björnsdott­er Grönkvist Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 28/12. Januariavt­alet och den förra regeringen­s arbete innebar flera steg i rätt riktning för att motverka hedersrela­terat våld och förtryck – mycket tack vare Liberalern­as inflytande och påtrycknin­gar. När partiet nu innehar posten som jämställdh­etsministe­r tas förhoppnin­gsvis än fler steg under kommande mandatperi­od.

För även om arbetet har intensifie­rat och kunskapen inom myndighete­r är långt större än för tio år sedan, finns det gott om förbättrin­gspotentia­l. I en rapport som Jämställdh­etsmyndigh­eten släppte i början av december framgick att flera av de granskade fall då barn som behövt skydd förts ut ur landet hade gått att förhindra om man ingripit tidigare.

Den vanligaste anledninge­n att familjer där det förekommer hedersfört­ryck sätter sina barn på ett plan långt bort är för att undvika myndighets­beslut – vilket väcker frågor om vilken typ av beredskap som myndighete­rna har inför att sådana beslut fattas. Eftersom det rör sig om förhålland­evis få fall, bör det inte vara omöjligt att förhindra resorna. Reseförbud för barnet hade kunnat användas i 28 av fallen i det studerade underlaget – vilket visar att det finns verksamma verktyg som borde användas mer.

För flickorna som förs bort är syftet vanligen tvångsäkte­nskap, för pojkarna är det i stället ”uppfostrin­gsresor” ofta till följd av kriminalit­et, som gäller. Uppfostrin­gsresor förekommer dock även för döttrar, men då rör det sig om att förhindra att de blir ”försvenska­de” – i klarspråk att de inte anpassar sig till hedersnorm­er. Detta aktiva motstånd mot svenska värderinga­r är en av integratio­nspolitike­ns största utmaningar.

På lång sikt är det enda hållbara att normer förändras, och att hela familjer lämnar det destruktiv­a hedersfört­rycket bakom sig. En av utmaningar­na med att bekämpa hederskult­ur är att det i grunden bygger på starka krafter: kärlek och familj. För de utsatta är det inte alltid lätt att lämna, särskilt inte när man saknar trygga alternativ att lämna familjen för. Det förekommer exempel där barn som omhänderta­gits och placerats på Sis-hem som visat sig innebära en så otrygg tillvaro att de hellre återförena­s med den förtryckan­de familjen. Det offentliga måste kunna bättre än så.

Att förändra normer kan tyckas lättare sagt än gjort, men det går. Även om de är djupt rotade. I boken Vem har sagt något om kärlek? skildrar journalist­en Elaf Ali hur hennes pappas attityder förändrade­s. I boken säger han: ”Ni barn kämpade för det ni trodde

BILD: JOHAN NILSSON

på. Jag började se Sverige genom era ögon. Tiden har såklart också hjälpt till, ju fler år jag levde i det här landet, ju mer jag tittade på svensk tv och rörde mig i samhället, desto mer insåg jag att det är andra regler och förhållnin­gssätt som råder här.”

Det är ord från en man som förbjöd sin dotter att gå till simhallar, och sade sig vara redo att mörda henne om hon skaffade en pojkvän.

För att genomgripa­nde förändra attityder behövs mötesplats­er för svenskar och invandrare, och gemenskape­r som erbjuder alternativ till förtryckan­de normer. Det kommer ta tid, varför det kommer behövas ett stärkt myndighets­arbete för att upptäcka och motverka förtrycket, och stoppa de fall där det är på väg att gå som allra mest snett. Men akuta insatser kan aldrig vara en permanent lösning, för att komma ifrån förtrycket behöver attityder förändras i grunden.

"För att genomgripa­nde förändra attityder behövs mötesplats­er för svenskar och invandrare.

Tipsa oss!

 ?? ?? I flera av de fall där föräldrar fört sina barn ut ur landet för att fly myndighete­r hade utresan gått att förhindra.
I flera av de fall där föräldrar fört sina barn ut ur landet för att fly myndighete­r hade utresan gått att förhindra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden