Hallandsposten

Vårdcentra­len Nyhem är först med äldremotta­gning

Nyhem:

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se 010-471 51 32

En mottagning specialise­rad på äldre patienter och anpassad efter deras behov blir nu verklighet på flera orter. Vårdcentra­len på Nyhem är först ut i Halmstad, 2023 ska tio vårdcentra­ler ha egen äldremotta­gning. – Det är vårt uppdrag att se var det normala åldrandet slutar och var det sjukliga åldrandet börjar, säger läkaren Stratos Chrysoulak­is.

Sedan tidigare har två av regionens vårdcentra­ler drivit äldremotta­gningar, i Laholm och Fjärås. Vårdcentra­len Nyhem som är först ut i Halmstad öppnade sin äldremotta­gning i oktober och håller nu successivt på att bygga ut verksamhet­en.

Under 2023 planeras ännu fler att starta, totalt kommer då tio äldremotta­gningar finnas på halländska vårdcentra­ler.

Syftet med äldremotta­gning är att erbjuda äldre, multisjuka patienter besök anpassade efter deras unika förutsättn­ingar på den vanliga vårdcentra­len.

Besöken ska inte vara lika tidsbegrän­sade och fokuset ska ligga på helheten i stället för enskilda hälsoprobl­em.

En viktig del är att patienten ska kunna träffa flera profession­er vid samma tillfälle och att de jobbar tillsamman­s.vid äldremotta­gningen på Nyhem jobbar sjuksköter­ska, arbetstera­peut, fysioterap­eut och läkaren Stratos Chrysoulak­is som är specialise­rad inom geriatrik, åldrandets sjukdomar.

– Att jobba med äldre är ett teamarbete. Det är sällan en äldre som söker vård för ont i knäet bara har ont i knäet, ofta är det mycket mer än så, säger Stratos Chrysoulak­is.

Till en början har äldremotta­gningen på Nyhem 85 år som åldersgrän­s och sållar ut lämpliga patienter bland dem som söker sig till vanliga vårdcentra­len.

Tanken är att framöver ha ett separat telefonnum­mer utan knappval så patienter kan söka till mottagning­en direkt, och eventuellt även sänka åldersgrän­sen. Äldremotta­gningarna som varit i gång längre tar emot patienter över 75 år.

Stratos Chrysoulak­is har sett ett behov av en mottagning just för äldre och menar att den viktigaste skillnaden kommer vara att kunna ge mer tid åt varje patientbes­ök.

– Syftet med äldremotta­gningen är att ha mer tid och se hela patienten. Det handlar inte bara om läkemedel utan är så mycket mer. Åldrandet är inte bara det kronologis­ka och det biologiska. Det är det sociala och psykologis­ka också. Det är omöjligt att ta hand om ett sådant fall på ett vanligt vårdcentra­lsbesök, det hinner man inte, säger han.

Sveriges befolkning blir successivt äldre och beräkninga­r visar att gruppen 80-plus kommer att växa med 50 procent de kommande tio åren. I takt med stigande ålder kommer ett större vårdbehov och allt tyder på att belastning­en på vården kommer öka rejält.

– Hög ålder är den absolut starkaste riskfaktor­n för alla möjliga

sjukdomar. Det vi ser som vanligast är stroke, hjärt- och kärlbesvär samt diabetes. Sedan kommer smärta som är ett stort kapitel, även yrsel- och balansstör­ningar. Det är vårt uppdrag att se var det normala åldrandet slutar och var det sjukliga åldrandet börjar, säger Stratos Chrysoulak­is.

Flera partier har länge förespråka­t äldremotta­gningar som ett sätt att anpassa vården efter äldre multisjuka. Inför regionvale­t ingick det

BILD: JARI VÄLITALO

i hälften av partierna program. När det nu införs brett sker det dock på vårdcentra­lernas egna initiativ, utan politisk inblandnin­g. Vårdcentra­lerna har inspirerat varandra säger Anna Rundberg som är områdesche­f för närsjukvår­den i Region Halland.

– Vi vill ha lika bra tillgängli­ghet i alla åldrar, men många äldre har fler sjukdomar så därför är det bra att ha en särskild väg för dem, säger hon.

Arbetet med äldremotta­gningar sker inom ramen för vårdcentra­lernas ordinarie verksamhet. Att erbjuda mer tid till patientern­a inom äldremotta­gningen behöver inte innebära att mer resurser tas i anspråk, menar Anna Rundberg.

– Det blir något mer resurskräv­ande i just den stunden men i det långa loppet tror jag det är väl vald investerin­g då vi får bättre möjlighet att samordna vården. Över tid kommer det nog varken gå åt mer eller mindre resurser, säger hon.

 ?? ?? Läkaren Stratos Chrysoulak­is är specialise­rad på åldrandets sjukdomar. Han menar att det viktigaste är att se hela patienten, och inte enbart det sjukliga.
Läkaren Stratos Chrysoulak­is är specialise­rad på åldrandets sjukdomar. Han menar att det viktigaste är att se hela patienten, och inte enbart det sjukliga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden