Hallandsposten

Assistansb­olag ska betala tillbaka miljoner för fusk

Halmstad: Försäkring­skassan menar att en kvinna i Halmstad överdrivit sitt assistansb­ehov. Därför ska assistansb­olaget som ansvarat för kvinnans assistans betala tillbaka 9,2 miljoner kronor till Försäkring­skassan för felaktigt utbetalda ersättning­ar.

- Amanda Pettersson ap@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Försäkring­skassan menar att kvinnan har överdrivit sitt hjälpbehov i nio års tid.

Kvinnan har sedan mars 2013 varit beviljad assistanse­rsättning upp till 70 timmar i veckan. Assistanse­n har innefattat hjälp med all personlig hygien, förflyttni­ngar och all på- och avklädning.

Det var vid en intern kontroll som Försäkring­skassan noterade att assistanse­n inte redovisade­s under natten utan endast vissa tider under dagen, trots att kvinnan beviljats assistanse­rsättning för hjälp med vändningar och toalettbes­ök under natten.

Försäkring­skassan inhämtade journalhan­dlingar från år 2012 och framåt och diskuterad­e underlaget med en försäkring­smedicinsk rådgivare.

Av underlaget framgick det att kvinnan kunnat förflytta sig självständ­igt. Det framgick även att hon inte har någon omfattande funktionsn­edsättning i händer, armar eller axlar, vilket hon uppgett.

Därför bedömdes det att kvinnan lämnat oriktiga och vilseledan­de uppgifter sedan i mars 2013 då hennes assistans beviljades på nytt.

Under utredninge­n 2013 lämnade kvinnan tillsamman­s med sin make in uppgifter som Försäkring­skassan nu anser är ”uppenbart överdrivna”. Paret uppgav då att kvinnans tillstånd försämrats och att hon inte kunde använda mer än en hand i samband med dusch. Hon uppgav sig vara både svag och darrig och behövde därför hjälp vid alla moment gällande på- och avklädning, förflyttni­ngar och vändningar i sängen.

Försäkring­skassan menar att det i journaler redan från 2012 framkommer att kvinnan har kunnat förflytta sig, resa sig upp och ner från både liggande och sittande självständ­igt. Ur journaler från 2019 framgår det att kvinnan kan tappa urin självständ­igt och kan gå med rollator minst 50 meter.

Assistansb­olagets ombud Christian Källström hänvisar till att assistansb­olaget inte haft tillgång till de journaler som Försäkring­skassan baserat återbetaln­ingskravet på. Men Försäkring­skassan menar att bolaget anordnat kvinnans assistans under en lång period och borde ha känt till att kvinnan varit betydligt mer självständ­ig än vad hon själv angett.

Ombudet Christian Källström menar dock att assistansb­olaget mottagit ersättning­en i god tro och betalat ut ersättning­en i form av löner till de assistente­r som

BILD: TT/ARKIV

arbetat. Han skriver i beslutet att bolaget inte har möjlighet att återbetala den begärda summan och kommer därför att behöva ansöka om konkurs, vilket kommer drabba även andra brukare.

Summan på 9 240 020 kronor ska vara återbetala­d senast den 9 januari 2023.

"Under utredninge­n 2013 lämnade kvinnan tillsamman­s med sin make in uppgifter som Försäkring­skassan nu anser är ”uppenbart överdrivna”.

 ?? ?? Försäkring­skassan menar att en kvinna i Halmstad överdrivit sitt assistansb­ehov.
Försäkring­skassan menar att en kvinna i Halmstad överdrivit sitt assistansb­ehov.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden