Hallandsposten

– huvud hittades i Nissan

-

pengar förut. Pappan tyckte att ”det verkade skumt”.

Han berättade för polisen att han trodde att telefonen kunde ha något med ”mordet i Nissan” att göra. I samma andetag förklarade han att han var rädd för att gå hem.

”Han tror att vad som helst kan hända om han inte lämnar över pengarna” noterade en av poliserna i en minnesante­ckning från tillfället. Till saken hör att samma dag hade 46-åringen och 28-åringen frågat om pappan hade några ”stora svarta sopsäckar som de kunde få”.

Lars Hamrén fattade det formella beslutet om att mobilen skulle tas om hand och undersökas för att se om den kunde kopplas till brottet.

– Under de dagarna fick vi in mängder av tips, det gällde allt från svartrocka­r till rollspel. Vi fick till och med in tips ifrån kolleger på andra håll i landet, minns Lars Hamrén.

Under dagarna som gått sedan Marcus Norén försvann hade polisen pratat med hans arbetskamr­ater, hans familj och med vittnen som kunde bidra med pusselbita­r av vad det var som skedde under natten till den 28 december. Ingenting som kom fram antydde att Marcus mått dåligt.

Tvärtom, han hade visserlige­n varit ensam och kontaktsök­ande, men glad och trevlig mot dem han mötte. Ett av vittnena kunde ge ännu en av de små avgörande bitar som ledde polisen vidare till Söderlings­vägen och 46-åringens bostad.

Vittnet hade sett Marcus Norén, klädd i sin långa skinnrock, komma fram till ett sällskap som stod utanför Terminalen, ett nattkafé och nöjesställ­e vid Stenvinkel­sgatan. Sällskapet skojade bland annat genom att prata finska och säga finska fraser till varandra. När Marcus kom fram och frågade på tyska om han kunde få en cigarett uppfattade vittnet det som att Marcus hängde på deras skojande.

Samma kväll var också 46-åringen och 28-åringen på Terminalen och polisutred­ningen kunde i efterhand slå fast att det var där Marcus och 28-åringen träffade på varandra. Vid 03.30 sågs sedan Marcus på Storgatan och vid klockan 04 kom Marcus och 28-åringen till 46-åringens lägenhet. Först två timmar senare kom 46-åringen hem.

Grannar i huset berättade att 28-åringen

"Svaret blev kort: ”Nej, sen... det är stendött.”

46-åringen i förhör

hade någon med sig som pratade tyska och att man i efterhand kunde slå fast att det var Marcus. Själv höll 28-åringen fast vid att han sedan hade lämnat lägenheten på Söderlings­vägen, att Marcus levde när han gick och att han inte vet vad som hände.

I förhör redan den 3 januari, alltså dagen efter att mobiltelef­onen lämnades in, delgav polisen 28-åringen misstanke om mord, alternativ­t medhjälp till mord. Han nekade och sa att han inte visste något om mobilen.

Då hade poliserna redan varit i 46-åringens lägenhet, hittat likdelar inne i duschen, dokumenter­at blodspår långt ut i trapphuset och hittat några av redskapen som användes för att stycka kroppen.

28-åringen höll fast vid sin historia, han hade lämnat lägenheten, återvänt och fått en chock när han såg liket ligga på golvet och gått därifrån igen. Efter förklaring­ar om att han druckit så hårt under lång tid att minnet svek honom tog förhörsled­arna en paus.

Pausen var helt avgörande för det fortsatta polisarbet­et. Poliserna som förhörde de båda misstänkta jämförde varandras resultat. 28-åringens berättelse var anpassad för att hålla honom ifrån skuldfråga­n.

Drygt 40 minuter senare delgavs 28-åringen misstanke om mord. Han nekade, men funderade noga under en lång stund och sade sedan att han varit i lägenheten när en okänd kom in genom dörren och anföll 46-åringen.

I det utskrivna förhöret citeras 28-åringen så här:

”Jag såg hur NN (46-åringen) med något stenliknan­de föremål slog personen i huvudet så att denne blev liggande livlös på golvet.”

Han berättade vidare att han blev så rädd att han sprang ifrån lägenheten på Söderlings­gatan direkt. Ut och igenom Norra kyrkogårde­n och att han sedan inte visste vart han tog sig. Chocken gjorde att minnet försvann helt.

 ?? BILD: JOHNNY SAMUELSSON/ARKIV ?? De två misstänkta greps efter bara några dagar. Redan i det första förhöret erkände 46-åringen sig skyldig, men hävdade att han handlat i självförsv­ar.
BILD: JOHNNY SAMUELSSON/ARKIV De två misstänkta greps efter bara några dagar. Redan i det första förhöret erkände 46-åringen sig skyldig, men hävdade att han handlat i självförsv­ar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden