Hallandsposten

Lennart Norén: ”Tiden läker inte alla sår”

Halmstad:

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

20 år efter mordet på Marcus Norén konstatera­r hans pappa Lennart att tiden läker inte alla sår. – Jag har lärt mig hantera det. För 20 år sedan var det ett inferno, nu har vi fått distans till det, säger han.

Lennart Noréns tillbakabl­ick på åren efter mordet är fylld av starka känslor, tunga erfarenhet­er och en djup sorg. Men han kan också berätta om oväntat positiva erfarenhet­er och insikten att ”man är starkare än man tror.”

– Fortfarand­e 20 år efteråt finns det viss uppmärksam­het kring mordet. Och det kan jag tycka är bra, en sådan här sak får inte glömmas bort, säger Lennart Norén.

Utfallet av rättsproce­ssen beskriver han som ”näst intill farsartat”. Han säger att han inte brydde sig så mycket över den delen och att de två som dömdes för brottet på hans son ganska snabbt var ute ur hans liv.

– Även om jag tyckte att allt var fel, men det var ett bevis på att samhället hade misslyckat­s.

Han försökte bland annat få åklagaren utbytt under tiden som processen pågick.

– När vi kom till vägs ände satte jag punkt och lade det åt sidan. Jag har försökt att koncentrer­a mig på mer mänskliga delar i livet.

Hur hanterar ni sorgen efter Marcus?

– Man får leva på de goda minnena. För min egen del försöker jag lägga allt tråkigt åt sidan och tänka på det så lite som möjligt. Men det gäller att ha disciplin på sitt eget tänkande.

Hur beskriver du vem Marcus var?

– Han var en helt vanlig kille som hade lämnat tonåren och skulle ut i vuxenlivet. Han var en glad person och var intelligen­t och väldigt snäll och hjälpsam. Kanske lite godtrogen i bland. Men vem är inte det? Hur ser du på talesättet att ”tiden läker alla sår”?

– Tiden läker inte alla sår. Det kan läkas tillfällig­t, men såret finns alltid, som ett ärr. Och det är ganska lätt att skrapa bort ruvan så är såret öppet igen. Men det gäller att försöka ha ett bra förhållnin­gssätt i livet så att man kan hantera det på ett drägligt sätt. Jag har lärt mig med åren, säger Lennart Norén och fortsätter:

– Jag ska inte säga att jag är bekväm med att prata om det, men för 20 år sedan var det ett inferno. I dag är det på ett annat sätt. Man får mer distans till det. I början visste jag inte om det ens fanns ett liv för min del efter det här. Men jag tänkte att det måste finnas, jag bestämde mig för att välja livet och försöka göra allt jag kunde för att hantera det.

Han beskriver sorgearbet­et som att i början fanns inte tiden. Men sakta gjorde den sig påmind och allt eftersom började han till och med planera för saker som skulle hända lite senare.

Hans sammanfatt­ande erfarenhet är att människan är mycket starkare än vad den själv tror.

– Det finns en överlevnad­sinstinkt, tar man vara på den kan man hantera mycket besvärliga situatione­n och gå igenom dem. Även om det ser omöjligt ut. I bland är det omöjliga möjligt.

Vad har du lärt dig om dig själv under de här åren?

– Det gäller att ta vara på det som är något att ta vara på och lägga annat åt sidan.

Jan Stohr och Johan Hammerby går igenom de olika turerna kring mordet på Marcus Norén. Det blir även intervjuer med Marcus pappa Lennart samt polisen Lars Hamrén.

BILD: ROGER LARSSON

 ?? BILD: ROGER LARSSON/ARKIV ?? ”I början visste jag inte om det ens fanns ett liv för min del efter det här. Men jag tänkte att det måste finnas, jag bestämde mig för att välja livet och försöka göra allt jag kunde för att hantera det”, säger Lennart Norén.
BILD: ROGER LARSSON/ARKIV ”I början visste jag inte om det ens fanns ett liv för min del efter det här. Men jag tänkte att det måste finnas, jag bestämde mig för att välja livet och försöka göra allt jag kunde för att hantera det”, säger Lennart Norén.
 ?? BILD: ANDERS ANDERSSON/ARKIV ?? För 20 år sedan dödades Marcus Norén. Händelsen väckte starka känslor efter att delar av hans kropp hittats i Nissans frusna vatten. Trots att det såg omöjligt ut lyckades familjen gå vidare.
BILD: ANDERS ANDERSSON/ARKIV För 20 år sedan dödades Marcus Norén. Händelsen väckte starka känslor efter att delar av hans kropp hittats i Nissans frusna vatten. Trots att det såg omöjligt ut lyckades familjen gå vidare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden