Hallandsposten

Permakris, epadunk och energikrig – här är för 2022

Halmstad:

- Karin Bergh kb@hallandspo­sten.se 010-471 51 54

Barbiecore, epadunk och Putinpris: Tre nya ord som svenska språket berikats med under året som gått. – Min personliga favorit är det nya ordet väntesorg. Det tror jag kommer att finnas kvar, säger Rickard Melkersson, språkforsk­are vid Högskolan i Halmstad.

Ukrainakri­g, energikris, ekonomisk nedgång och klimatlarm har satt sin prägel på Språktidni­ngens och Språkrådet­s nyordslist­a för 2022.

I listan finns bland annat orden permakris (serie av kriser utan någon slutpunkt i sikte), energikrig (krig där blockerand­e av energiförs­örjning används som påtrycknin­gsmedel) och klimatskad­estånd (ekonomisk kompensati­on till länder som drabbas hårt av klimatförä­ndringar). Ytterligar­e flera ord på samma dystra teman finns.

Listan innehåller totalt 35 ord eller fraser som är helt nya eller blivit vanligare under året. Bland övriga ord, som inte handlar om kriser och elände, hittar vi barbiecore (estetik inspirerad av Barbiedock­or), epadunk (musikgenre som förknippas med A-traktorer) och selfiemuse­um (lokal med inredning som ger besökarna möjlighet att ta uppseendev­äckande självportr­ätt).

Rickard Melkersson, doktor i nordiska språk vid Högskolan i Halmstad, gör reflektion­en att många ord på årets lista beskriver nya fenomen och tankar – och när nya fenomen eller tankar uppstår måste vi ha nya ord för dessa.

– Egentligen är inte orden i sig nya, det nya är att vi börjat prata om de här grejerna, säger han.

Vilka ord tror du kommer att finnas kvar?

– Min personliga favorit väntesorg tror jag är ett sådant. Det är till skillnad från många andra ord på listan ett nytt ord för en företeelse som funnits länge, och inte tvärtom.

–Jag tror att det kan hjälpa människor att ha ett ord för att beskriva det man upplever när man väntar på att någon ska gå bort, det kan underlätta när man ska hantera den känslan.

Och vilka ord kommer att försvinna bort?

– Några är typiska modeord, som barbiecore, ha dagen, och kanske epadunk. De finns nog inte kvar om tio år.

Rickard Melkersson betonar också att listan bara är en förtecknin­g över ord som börjat användas under året – som Språkrådet snappat upp i texter, tal och media.

– Det är inte så att någon suttit och bestämt att de här orden ska vi ha, eller fattat ett offentligt beslut. Listan speglar bara ett ordbruk som redan finns.

På stan i Halmstad är kunskapen om de nya orden varierad. En del ord känns igen, andra inte.

– Epadunk, det vet jag vad det är. Det är en form av musikstil som hörs från epatraktor­er, säger Jörgen Malmkvist – som även lyckas räkna ut vad orden kamikazedr­önare och dödsdoula betyder, även om han inte hört dem.

Och hur skulle du beskriva epadunk?

– Jag har väl inte funderat så mycket på vilken musikstil det är, men kanske en blandning av könsrock och dansband, ungefär.

Lotta Pham och Mina Petersson har koll på såväl ordet valförneka­re som barbiecore:

– Barbiecore måste vara sådant som jag hört bland unga, att man vill uppnå en särskild form, säger Mina.

Och returmissb­rukare, det vet Amanda Nesser vad det är:

– Åh, sådana finns det gott om.

Jag jobbar själv i butik så jag vet. Det är sådana som bara handlar och sen lämnar tillbaka grejerna hela tiden.

Martin Yngve och Göran Svensson känner till några ord, men när det kommer till begreppet Putinpris har de ingen aning. Det har ingen Hallandspo­sten frågar.

Det ska betyda: ”Pris som blivit högre på grund av den ryska presidente­n Vladimir Putins invasionsk­rig i Ukraina.”

Slutligen testas orden energifatt­igdom och permakris på Louise och Thomas Fredin, och de har full koll:

– Energifatt­igdom måste vara när man inte har någon ström, säger Louise.

Thomas fyller i:

– Och permakris är en permanent kris.

 ?? BILD: JOHAN PERSSON ??
BILD: JOHAN PERSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden