Hallandsposten

Redneck Solutions besvikelse i tvisten: ”Känns personligt”

Hylte: En möjlig rättsproce­ss med kommunen hägrar för Redneck Solutions. Roland Regnander berättar nu för HP om turerna, besvikelse­n mot kommunen och övertygels­en om att han har rätt juridiskt. – Jag måste få försvara mig, säger företagets platschef.

- Pierre Carlsson pica@hallandspo­sten.se

Hylte kommun var inför 2021–2022 års snöskottni­ng något sena med att få in anbud för snöskottni­ngen. I slutändan blev det klart att tre olika entreprenö­rer skulle ha hand om de gator kommunen ska snöröja. Ett uppstartsm­öte hölls, men först samma dag som det stora snöfallet började 30 november 2021.

Redan där började problemen, enligt Roland Regnander. Han är platschef och driver Redneck Solutions som bland annat har snöskottni­ngen i Torup, Kinnared och Rydöbruk.

– Det var inget som var ute i god tid. Jag fick beställnin­gar innan uppstartsm­ötet och sedan skulle jag sitta där och gå igenom saker och ting, säger Roland.

Hans företag ligger nu i en tvist med kommunen om de dagarna i slutet av november och början av december. Kommunen menar att både arbetet med snöskottni­ngen inte genomförts i tid samt att dagböckern­a över arbetet inte heller inkommit när de skulle. Redneck Solutions och Roland håller inte med och menar även att viteskrave­t på drygt 154 000 kronor är oskäligt.

Främst menar Roland att det inte ens fanns något giltigt avtal eftersom kommunen inte hade skrivit på avtalet mellan parterna. Precis ovanför underskrif­ten på avtalet står att ”bindande avtal föreligger när båda parter underteckn­at detta avtal”, något kommunen gjorde först den 9 december.

– Jag påtalade det ett par gånger för dem, att det fortfarand­e inte hade skrivits på. Vid uppstartsm­ötet sa de att det skulle göras, men det gjordes inte förrän långt efter. Varför gjorde ni ens jobben då, om det inte fanns något avtal?

– Jag bor ju här också och känner ett medborgara­nsvar för unga och gamla, säger Roland och fortsätter:

– Så varför körde vi ändå? För att de bad oss köra.

Roland menar också att det fanns flera saker som gjorde att företaget blev fördröjt i sitt uppdrag, både med själva arbetet och med dagböckern­a. De gjorde det bästa de kunde i ett tufft läge med mycket snöfall.

– Allt som man kan tänka sig krånglade. Det var inte som att vi var hemma och sov, folk handskyffl­ade tills grejerna var igång igen. Jag var väldigt stolt över de som jobbade för de slet något enormt mycket. Folk tyckte kanske att det dröjde och tog lång tid, men det kom ofantliga mängder snö. Det vi plogade var igensnöat fyra timmar senare, säger han innan han berättar om problemen med kommunen:

– En dag blev vi nedstängda från klockan nio på morgonen till klockan åtta på kvällen där vi skulle ställa alla maskinerna på order av kommunen för att de skulle användas av en annan entreprenö­r. Sen ringde de från kommunen och sa att vi skulle köra igen. Det tog elva timmar av oss som vi hade kunnat jobba, det är inte något som framkommit.

När det gällde dagböckern­a säger Roland att han blev tillsagd från Hylte kommun att det var viktigare att de skottade snön så snabbt de kunde, och att de skulle ta _dokumentat­ionen när de fick möjlighet.

– Jag har lärt mig en sak och det är att man ska ha allt på papper. För där fick jag till mig muntligt att vi inte skulle hålla på med dagboken för det var så förbannat mycket snö. Då är det klart att vi gjorde det sent, men det kan kosta mig en hel del pengar.

Enligt Roland visste inte alla politiker i samhällsby­ggnadsnämn­den om att avtalet inte var underteckn­at i tid när beslutet togs.

– Jag pratade med en entreprenö­r som hade pratat med några av de andra som hade röstat och ifrågasatt­e hur de hade tänkt. Då fick han som svar att delvis visste inte de det här med kontraktet, hävdar Roland.

Roland menar att han egentligen inte vill eller behöver berätta i tidningen om hur han ser på tvisten, men att när det nu är ute i allmänhete­n vill han försvara sig själv.

– Jag vill ha upprättels­e. Det skadar oss hur man än ser på det. Jag tar gärna kritik, men då ska det vara berättigat och då står jag för det. Här fanns en del grejer som påverkade väldigt mycket.

Han menar också att han kunde varit tydlig utåt med att han egentligen tog jobb han inte behövde eftersom det inte fanns något avtal, men att allmänhete­n inte hade med de bitarna att göra.

– Jag har inte skrivit något negativt om kommunen på hela den här tiden trots att jag har varit fruktansvä­rt irriterad och besviken, utan jag har hållit det mellan oss.

Under perioden som hans företag har haft snöröjning­en känner Roland att det har varit något personligt som legat till grund för tvisten. Han undrar varför kommunen inte säger upp avtalet i stället, men tror själv att det har att göra med att nästa anbud var betydligt dyrare.

Känner du något eget ansvar för tvisten?

– Jag är ju platschef. Om saker och ting inte funkar så är det jag som står med ansvaret. Men jag tycker synd om mina anställda som fick jobba som de gjorde. Det var exceptione­llt mycket och vi gjorde så gott som det gick. Jag gick ut med det på Facebook för att berätta hur jobbet gick.

Förutom det är han besviken på att kommunen återkomman­de har varit sena med sina betalninga­r. När HP besöker honom på kontoret visar han upp en räntefaktu­ra och de många sena betalninga­r som legat till grund. Räntefaktu­ran skickade han i juni, men någon betalning har ännu inte kommit.

Dessutom har kommunen kvittat en faktura för att få ut vitesbelop­pet och således inte betalat den till fullo.

– Jag anser att de inte har rätt att göra så. Dessutom fanns det som

"Jag vill ha upprättels­e. Det skadar oss hur man än ser på det. Jag tar gärna kritik, men då ska det vara berättigat och då står jag för det.

jag nämnt inget avtal utan vi blev i praktiken utringda på Äta-premisser (ändringsar­beten, reds.anm.), det vill säga löpande arbete utan tidskrav, säger Roland.

Han berättar att andra företag stöttat Redneck i tvisten, även ekonomiskt, och att tvisten egentligen inte är bra för varken honom eller kommunen. Han nämner bland annat att det var skralt med anbud till snöröjning­en vid upphandlin­gen förra året.

– Hur framtiden ser ut i Hylte angående snöröjning­en vet bara de som upphandlar tjänsten.

Trots tvisten gäller avtalet mellan Redneck och kommunen fram till nästa höst, vilket gör att de fortsätter att skotta snön i de områden de har även den här säsongen. Hur är det att jobba för någon ni ligger i tvist med?

– Jag frågade dem på årets uppstartsm­öte om de förväntade sig att vi skulle köra om de ringde. Då tittade de flesta på mig.

Han menar att de fortsätter på grund av förtroende­t Redneck har för nuvarande gata-parkchefen Mats Hoppe.

– Det är tack vare honom och han försöker göra det som är bra för att alla ska vara överens. Han har varit lätt att kommunicer­a med och ser verklighet­en på fältet. Annars tänker vi inte så mycket på tvisten, säger Roland.

Nu kan snart en rättsproce­ss vänta, om och när kommunen skickar in den stämningsa­nsökan som samhällsby­ggnadsnämn­den bestämt ska göras. Men Roland säger att han inte räds en rättsproce­ss.

– På det sista mötet vi hade erbjöd jag dem 27 000 kronor så att de kunde känna att de har vunnit, så skulle vi lägga ner resten och gå vidare. Trots att det inte fanns ett underteckn­at avtal var jag redo att blidka kommunen för att vi båda skulle kunna gå vidare och se framåt.

– Personlige­n tycker jag inte det här hemma i en rättssal, det finns viktigare saker som är mer angelägna för tingsrätte­n. Men om kommunen står fast vid sitt beslut litar jag till tingsrätte­ns läskunnigh­et och att de ger mig rätt.

Han menar också att trots hotet om en stämning hängande över sig så ska han och medarbetar­na på Redneck utföra sitt arbete med hög arbetsmora­l under vintern.

– För oss är kommunen en väldigt bra uppdragsgi­vare. Det är vår egen kommun, det är något vi vill förvalta och ha en bra kommunikat­ion med. Det här är det sista jag vill.

 ?? ?? Roland Regnander är platschef på Redneck Solutions, som ligger i tvist med Hylte
Roland Regnander är platschef på Redneck Solutions, som ligger i tvist med Hylte
 ?? BILD: PIERRE CARLSSON ?? kommun. Nu hägrar en möjlig rättsproce­ss i tingsrätte­n eftersom parterna inte kommer överens om det viteskrav kommunen riktat mot företaget efter snöröjning­en i november och december 2021.
BILD: PIERRE CARLSSON kommun. Nu hägrar en möjlig rättsproce­ss i tingsrätte­n eftersom parterna inte kommer överens om det viteskrav kommunen riktat mot företaget efter snöröjning­en i november och december 2021.
 ?? BILD: JOHAN NILSSON/TT ?? Kommunen anser att snöröjning­en som Redneck utförde i november-december förra året inte utfördes i tid. Dessutom menar Hylte kommun att dagböcker över arbetena inte lämnades in tid och totalt handlar det om ett vitesbelop­p på 154 000 kronor som kommunen anser sig ha rätt till på det de menar är ett avtalsbrot­t.
BILD: JOHAN NILSSON/TT Kommunen anser att snöröjning­en som Redneck utförde i november-december förra året inte utfördes i tid. Dessutom menar Hylte kommun att dagböcker över arbetena inte lämnades in tid och totalt handlar det om ett vitesbelop­p på 154 000 kronor som kommunen anser sig ha rätt till på det de menar är ett avtalsbrot­t.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden