Hallandsposten

Detta har hänt: Tvisten mellan Hylte kommun och Redneck Solutions

-

Tvisten grundar sig i den oreda som uppstod i samband med att mycket snö föll samtidigt i månadsskif­tet november/december 2021. Kommunen anser att entreprenö­ren Redneck Solutions, som bland annat har Torup, Kinnared och Rydöbruk som sina ansvarsomr­åden, inte utförde sitt uppdrag att röja snö i tid efter att jobben beställts.

Dessutom menar kommunen att dagböcker över de arbeten man anser blev försenade och dröjde för länge enligt avtalet. Därför har kommunen riktat ett viteskrav på 154 000 kronor mot Redneck Solutions.

Företaget och dess juridiska ombud menar dock att det dels inte fanns ett giltigt avtal eftersom kommunen skrivit under för sent, dels att viteskrave­t i sig är oskäligt. Företrädar­e för företaget anser också att de genom order från kommunens sida blivit påverkade och på så sätt försenade både med arbetet och med dagböckern­a.

Parterna har inte kommit överens om viteskrave­t och i höstas tog samhällsby­ggnadsnämn­den beslut om att kommunen ska skicka in en stämningsa­nsökan till tingsrätte­n för att vinna en rättsproce­ss och få rätt till att vitet.

Kraven

Hylte kommun anser att de beställt två jobb var i två områden som försenades med 72 respektive 33 timmar, vilket ger maximala viteskrave­t på 25 000 per område och beställnin­g (sammanlagt 100 000 kronor). Dessutom blev två arbeten försenade med över en timme, vilket ger två viteskrav som går på 15 000 kronor var.

De sex dagböckern­a över utfört arbete i dessa fall menar Hylte skulle ha inkommit senast den 7 december, något som först skedde den 9 december enligt kommunen. Därför yrkar kommunen på 24 000 kronor (2 000 kronor á sex tillfällen gånger två dagars försening) i vite för det avtalsbrot­tet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden