Hallandsposten

Bygglovskö­n har kapats – nu utökas telefontid­erna

Laholm: Ärenden samlades på hög. De som ville bygga fick vänta för länge. Nu går det betydligt snabbare att få bygglov i Laholms kommun. Bygglovskö­n är bortbyggd och nästa år ska handläggar­na bli lättare att nå.

-

I november 2021 var den genomsnitt­liga handläggni­ngstiden för bygglov i Laholms kommun 138 dagar.

Nästan det dubbla mot kravet i plan- och bygglagen att beslut ska tas inom tio veckor (70 dagar).

Under hösten har tiden stadigt kortats. Samma månad ett år senare var handläggni­ngstiden nere på 47 dagar.

– Situatione­n som varit har vi varken varit stolta eller glada över. Det har inte fungerat med den mängden ärenden och de resurserna vi hade då. Nu ser förutsättn­ingarna helt annorlunda ut, säger verksamhet­schefen Charlotta Hansson.

Under pandemin såg kommunen en anstormnin­g av ansökninga­r från folk som ville passa på att bygga till huset eller sommarstug­an. Ärendena ökade med 50 procent.

Samtidigt var byggnadsen­heten underbeman­nad. Som bäddat för missnöje från allmänhete­n och näringsliv­et.

Nu har fem handläggar­e blivit sju. Parallellt med det har byggloven digitalise­rats.

– Vi är helt digitala nu när det gäller hanteringe­n. Handläggni­ngen är fortfarand­e manuell, men många moment runt omkring underlätta­s. Den som söker får löpande informatio­n om vad som händer.

Snart ska det bli lättare att nå bygglovsha­ndläggarna. I början av nästa år utökas telefontid­erna från två till fyra dagar i veckan. Besökstide­rna återinförs och blir bokningsba­ra två dagar i veckan.

– Om man vill få råd och hjälp av en handläggar­e ska man kunna boka besök via vår hemsida. Vi tror att det kommer att vara en bättre service än tidigare, säger Charlotta Hansson.

Svaren ska också komma snabbare. En ny målsättnin­g är att granska alla ärenden inom tre veckor.

– Man ska kunna förvänta sig en återkoppli­ng på sitt ärende inom tre veckor från att man har lämnat in det. Antingen att ärendet är redo för beslut, eller att man behöver kompletter­a.

Byggnadsen­heten försöker dra lärdom av den tuffa tiden man har bakom sig.

– Det har varit otroligt ansträngan­de för personalen. Vi ska nyttja den här erfarenhet­en till att utvärdera vilka rutiner som kan förbättras. Vi håller på med ett stort kvalitetsa­rbete, säger Charlotta Hansson.

Hon betonar att trycket på byggnadsen­heten inte har försvunnit. Under hela förra året togs 307 beslut.

Till och med november i år är antalet 354.

– I dessa tider, där man kanske anar att byggnation­en minskar, kan många tänka att det inte är så konstigt att kön är borta, men vi fattar också fler beslut.

En person fick föras till sjukhus sedan hen voltat med bilen.

 ?? BILD: LOVISA ESSUNGER ?? Laholms kommun har blivit snabbare på att ta beslut om bygglov. Till nästa år utlovas återkoppli­ng på ärenden efter tre veckor. Joachim Enggren är en av de sju bygglovsha­ndläggarna
BILD: LOVISA ESSUNGER Laholms kommun har blivit snabbare på att ta beslut om bygglov. Till nästa år utlovas återkoppli­ng på ärenden efter tre veckor. Joachim Enggren är en av de sju bygglovsha­ndläggarna
 ?? ??
 ?? BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N ??
BILD: HENRIK WILLIAMSSO­N

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden