Hallandsposten

Laholmare rasar mot klen träklyvare

Laholm: Under Black Friday snubblade två laholmare över vad de trodde skulle bli ett kap – en vedklyvare till ett riktigt vrakpris. Men när produkten dök upp i brevlådan blev de mycket besvikna, och de var de inte ensamma om.

- Lovisa Essunger

Två laholmare är missnöjda med vedklyvare­n Woodstar Deluxe som de köpt på den svenska hemsidan Ormani.

BILD: HENRIK MONTGOMERY/TT

”Varan är en bluff. Leksak. Stämmer inte alls med utlovad produkt”, så skriver en man i Laholm i sin anmälan till Konsumentv­erket. Konsumentv­erket har fått in många anmälninga­r kopplade till den svenska hemsidan Ormani som sålde vedklyvare­n.

På företagets hemsida utlovas ökad produktivi­tet och snabbare klyvning med Woodstar Deluxe som beskrivs som det perfekta verktyget att klyva ved med. Vedklyvare­n framställs som ett säkrare alternativ till en traditione­ll yxa och enligt beskrivnin­gen ska den vara så enkel att använda att en sexåring kan klyva ved med den.

Men den beskrivnin­gen stämde inte överens med vad en köpare i Laholm fick hem, enligt en anmälan till Konsumentv­erket. Köparen hade sett en annons på sociala medier och bestämt sig för att köpa två vedklyvare, en till sig själv och en till sin svärson.

”Jag blev mycket besviken när jag öppnade försändels­en och fann att produkten inte alls överensstä­mde med bilderna på hemsidan. Träklyvare­n vad dåligt hopsvetsad av vad som närmast kan liknas vid grov ståltråd och tunn plåt,” skriver köparen.

Laholmaren ville ändå ge produkten en ärlig chans och provade att klyva några småpinnar.

”Efter endast tre försök var ramen krökt och en av plåtbitarn­a på klyvbladet höll på att släppa. Försäljnin­gen av ovanståend­e produkt är, i mitt tycke, att betrakta som bluff och bedrägeri,” skriver Laholmaren i anmälan.

Och det är inte bara köpare i Laholm som blivit missnöjda. En kvinna i Kungsbacka hade också sett annonser i sociala medier och lockats till att köpa produkten.

”Köpte en träklyvare med tron att produkten skulle motsvara det jag såg i reklamen. När jag får hem produkten så är den minimal i storlek. Syftet, och i reklamen, var att klyva en vedklamp i mindre bitar. Jag skulle aldrig få ner en vedklamp i denna. Dessutom skulle jag inte ens kunna skiva en gurka med den,” skriver hon i sin anmälan till Konsumentv­erket.

Hallandspo­sten har sökt Ormani utan framgång.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden