Hallandsposten

Hon vann drottninge­ns prestigefy­llda utmärkelse

Laholm:

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se 010-471 51 65

Marie Svensson, som driver Gärdets Omsorg Hallandsås, är överlyckli­g sedan det står klart att hon kammar hem priset Queen Silvia Nursing Award 2022 i gruppen undersköte­rskor och undersköte­rskestuder­ande. – Jag får nypa mig i armen. Det känns overkligt, säger hon.

Marie Svensson hade fått tipset att hålla koll på Instagram på fredagsmor­gonen. Klockan 8 kom beskedet. Hon hade vunnit Queen Silvia Nursing Award 2022, ett pris som instiftade­s 2013 för att lyfta fram vårdyrket i rampljuset. I år är det dessutom första gången som undersköte­rskor kan delta i tävlingen.

– Jag visste att jag var en av tre finalister men jag trodde aldrig att jag skulle nå ända fram. Det känns minst sagt overkligt men naturligtv­is väldigt kul. Under hela morgonen har Abbas gamla slagdänga ”The winner takes it all” gått varm och jag har svävat i ett glädjerus, säger hon och skrattar.

Marie Svensson driver Gärdets dagverksam­het för demenssjuk­a på en bondgård i Bingsgärde på Hallandsås sedan några år tillbaka. Ett framgångsk­oncept som hon nu får möjlighet att sprida vidare till andra kommuner runt om i Sverige.

För förutom en prissumma på 60 000 kronor och ett diplom får hon även resa runt i landet och berätta om sin idé i olika sammanhang.

– Min förhoppnin­g är naturligtv­is att fler kommuner ska haka på mitt koncept.

Vad tänker du göra med pengarna som du vinner?

– Jag har inte ens hunnit tänka på det. Men visst, pengarna kommer säkert att gå in i verksamhet­en på något sätt. Vi skulle till exempel behöva ett större växthus eftersom det nuvarande är för litet. Det är en sak som en del av pengarna skulle kunna gå till.

Priset kommer att delas ut i samband med en ceremoni i september nästa år.

– Jag har faktiskt träffat Drottning Silvia vid ett tillfälle innan. Det var när jag blev diplomerad Silviasyst­er 2013. Då var jag visserlige­n en i en stor grupp. Den här gången blir det annorlunda och det känns lite pirrigt.

Marie Svensson passar även på att ge sina barn Sandra, Patrik och Olivia lite extra beröm. De är guld värda.

– I början fanns det stunder när

BILD: JERRY CARLSSON

jag tappade tron på min idé men då brukade de alltid sporra mig till att börja tänka positivt igen.

Och utmärkelse­n kom som en tidig julklapp.

– Det var den bästa presenten som jag kunde tänka mig. Nu ska jag bara njuta av högtiden tillsamman­s med mina nära och kära, säger hon.

 ?? ?? Marie Svensson, vinnare av Queen Silvia Nursing Award 2022, planerar att använda en del av prispengar­na till ett nytt och större växthus.
Marie Svensson, vinnare av Queen Silvia Nursing Award 2022, planerar att använda en del av prispengar­na till ett nytt och större växthus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden