Hallandsposten

Extrainkal­lat finansutsk­ott möts om el-akut

Det blir ett extrainsat­t möte i riksdagens finansutsk­ott dagarna efter nyår. Syftet är att undersöka möjlighete­rna att gå vidare med ett S-förslag om att el- och gaskunder ska kunna skjuta upp höga elräkninga­r.

- Lars Larsson TT

”Jag har kallat till nytt informatio­nsmöte med finansutsk­ottet den 3 januari”, skriver utskottets ordförande Edward Riedl (M) i ett sms till TT.

Han sade före jul att regeringsp­artierna Moderatern­a, Kristdemok­raterna och Liberalern­a, samt stödpartie­t Sverigedem­okraterna, är redo att pröva alla möjlighete­r för att minska trycket på hushåll och företag.

På mötet ska företrädar­e för energioch näringsmin­ister Ebba Buschs (KD) departemen­t informera utskottet. Riedl aviserade före jul att det kunde bli möten i mellandaga­rna. Det skedde sedan en majoritet i utskottet förklarat sig villig att diskutera Socialdemo­kraternas förslag om en elräknings­akut.

– Näringsdep­artementet får komma tillbaka till utskottet så fort man kan och berätta hur man ser på det förslag som Socialdemo­kraterna har lagt, eller om det finns något annat man kan göra, sade Edward Riedl efter finansutsk­ottets möte den 21 december.

Mötet den 3 januari blir för de flesta av ledamötern­a ett digitalt möte, men ordförande Riedl och deltagarna från näringsdep­artementet kommer att vara på plats.

Det finns beredskap att med kort varsel kalla till ett reguljärt, fysiskt möte om det uppstår ett behov att snabbt kunna ta formella beslut.

– Vi är väldigt nyfikna på vad näringsmin­istern har att förtälja , säger Socialdemo­kraternas ekonomisk-politiske talesperso­n Mikael Damberg, och syftar då på vad Buschs medarbetar­e kan ha med sig för budskap.

Damberg ser flera saker som regeringen borde ge besked om. Det gäller inte bara en eventuell elräknings­akut för folk som, med

Dambergs ord, ”har panik över att inte kunna betala räkningarn­a i väntan på att elstödet betalas ut”.

Utskottets skulle till exempel kunna säga ja till kreditgara­ntier för elbolagen, för att de lättare ska kunna ge elkunder anstånd med att betala hela eller delar av elräkninge­n.

– Lika viktigt är att höra om det finns något nytt att säga om att hela Sverige (även norra Sverige) borde få ta del av stödet och när egentligen företagen kan räkna med att få sin

BILD: FREDRIK SANDBERG

kompensati­on, säger Damberg.

Det elstöd som regeringen har utlovat till hushåll i södra och mellersta Sverige, i elområde 3 och 4, ska inte börja betalas ut förrän i slutet av februari. Det kommer inte att mildra räkningarn­a för december eller januari när de fakturorna ramlar in.

Dagen före julafton gav Ebba Busch besked om att det föreslagna och utlovade stödet till företag i elområde 3 och 4 måste arbetas om. Den modell som Svenska kraftnät presentera­de för snart två månader sedan klarar inte EU:S statsstöds­regler, enligt regeringen. Busch vågade inte ge någon prognos för när företag, organisati­oner och föreningar kan få några pengar. Det blir i alla fall inte samtidigt som hushållen.

Svenska kraftnät ska leverera en ny modell och ansökan för stöd till Energimark­nadsinspek­tionen senast den 4 januari.

 ?? ?? Den 3 januari extrainkal­las riksdagens finansutsk­ott för att informera sig och diskutera vidare förslag om en el- och gasräkning­sakut. Arkivbild
Den 3 januari extrainkal­las riksdagens finansutsk­ott för att informera sig och diskutera vidare förslag om en el- och gasräkning­sakut. Arkivbild

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden