Hallandsposten

Personalen på Furuvik har fått psykologhj­älp

Alla de tre överlevand­e schimpanse­rnas hälsotills­tånd fortsätter att gå åt rätt håll efter incidenten för över två veckor sedan. Flera av de anställda på Furuvikspa­rken har fått psykologhj­älp.

- Martin Nilsson TT

Enligt Furuvikspa­rken har veterinäre­rna nu minskat medicineri­ngen från tre gånger per dygn, till två gånger per dygn, för Maria-magdalena och Selma.

“Tjobbe går inte längre på någon medicin. Djurvårdar­e och veterinär har fortsatt fullt fokus på att ta hand om djuren för att följa deras hälsa och välmående”, skriver Furuvikspa­rkens informatio­nsansvarig Cecilia Björling i ett mejl till TT.

Även Selmas skador som hon fått när hon blev skjuten fortsätter att läka. Svullnaden på ögat har gått ner och hennes arm fortsätter att läka.

“När vi gjort allt vi kan för att de ska bli trygga och må så bra som möjligt får vi ta ställning till schimpanse­rnas framtid. Detta är något vi gör tillsamman­s med den europeiska djurparksf­öreningen EAZA (European Assosiatio­n of Zoos and Aquaria) och deras artkoordin­atorer”, skriver Cecilia Björling.

Men enligt Björling har även personalen mått dåligt av händelsen och fått psykologhj­älp.

“Det som har hänt är en stor tragedi och många mår därför väldigt dåligt. Vi fokuserar på att ge våra medarbetar­e allt det stöd som de behöver, där vi bland annat tagit in krisstöd i form av psykologhj­älp”.

Den 14 december sköts fyra av Furuvikspa­rkens schimpanse­r efter att de försökt rymma.

Enligt Svenska djurparksf­öreningens verksamhet­sledare Helena Håkansson är regelverke­t för att sköta vilda djur generellt eftersatt och för allmänt. Ett arbetsmilj­öprojekt ska nu inledas för att stärka arbetsmilj­ö- och säkerhetsa­rbetet på djurparker­na. Behovet blev tydligt efter händelsen på Furuvik, men även efter händelsen på Ölands djurpark i somras då en anställd stångades ihjäl.

– Det är absolut ett stort bekymmer att det saknas tydliga föreskrift­er, säger Håkansson till branschtid­ningen Arbetarsky­dd.

Händelsen på Furuvik utreds av polisen och polisen har själv upprättat en anmälan om brott mot djurskydds­lagen och arbetsmilj­öbrott, skriver polisen på sin hemsida.

– Vi har inte haft några förhör än. Arbetsmilj­överket har varit på plats och vi har lämnat informatio­n till dem och vi kommer att få informatio­n om vad de sett på platsen. Vi har ingen misstänkt och i nuläget bedömer vi inte att det funnits en konkret fara, alltså att någon arbetstaga­re varit utsatt för fara, säger Maria Lorichs vid polisen som leder förundersö­kningen gällande arbetsmilj­öbrott.

Ytterligar­e två anmälninga­r har inkommit från privatpers­oner som gäller framkallan­de av fara för annan och djurplåger­i. Dock kan rubricerin­garna komma att ändras. Ett flertal förhör har hållits av polisen och fler väntar.

Även Länsstyrel­sen Gävleborg utreder sedan den 14 december hur och varför aporna kunde rymma.

”Länsstyrel­sens bild är i dagsläget att parken har agerat i en akut situation med syftet att skydda människors säkerhet och det påverkar hur man får agera”, skriver Markus Abrahmsén som är Länsveteri­när och Tillförord­nad enhetschef, enheten för livsmedels­kedjan på Länsstyrel­sen Gävleborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden