Hallandsposten

Dahlqvist ändrar planerna: ”Frida pushade för touren”

- Anton Johansson TT

Frida Karlsson och Maja Dahlqvist.

Maja Dahlqvist, 28, planerade inte att åka Tour de Ski. Men längdstjär­nan har tänkt om – bland annat efter lite påtrycknin­g från Frida Karlsson, 23. – Frida var inte sen med att pusha för touren, säger hon till TT.

När Maja Dahlqvist planerade för säsongen var tanken att skippa Tour de Ski. I stället planerade hon för en träningspe­riod.

Men när den svenska truppen till Tour de Ski släpptes stack hennes namn ut.

– En träningspe­riod var grundplane­n. Men jag har hela tiden varit sugen på att köra touren men att tänkt att en träningspe­riod vore det bästa. Men nu när vi har börjat tävla kände jag att jag har tränat så pass länge in i säsongen, och det känns som att jag har mer behov av att köra lite tuffa pass. Då passar touren väldigt bra, säger hon. Det är kanske lite roligare att tävla än att träna?

– Ja, precis. Jag är mer sugen på det här nu och när jag också missade Davos (världscupe­n) med förkylning så tror jag att det här blir väldigt bra.

Till skillnad från Dahlqvist så har Frida Karlsson öppnat för Tour de Ski under säsongen. Duon är bra vänner och Dahlqvist berättar att Karlsson har gjort vad hon kan för att få med Dahlqvist till touren.

– Frida var inte sen med att pusha för touren. Men jag tror att hon gjorde det för min skull också, inte bara för sin egen, säger Dahlqvist.

Frida Karlsson lär i sin tur åka till touren med en viss revanschlu­sta.

I norskan Therese Johaugs frånvaro gick Karlsson in som en av huvudfavor­iterna till totalseger­n i touren förra säsongen. Men en nedtränad Karlsson hade en tung inledning och när det väl började vända blev det total pannkaka på den fjärde etappen: Karlsson diskades i sprinten och bestraffad­es med tidstilläg­g på tre minuter. Därmed var alla segerchans­er borta, och Karlsson bröt touren i förtid.

Enligt Dahlqvist går Karlsson in som en favorit.

– Jag tror att det är Frida som de flesta är rädda för, säger Dahlqvist.

– Det är inte så att hon är sämre i den sista backen.

Med den sista backen menar Dahlqvist den tuffa klättringe­n uppför Alpe Cermis i Val di Fiemme på den avslutande etappen.

– Det är väl inte min specialite­t. För mig handlar det mest om att överleva, säger Dahlqvist.

Jonna Sundling, Emma Ribom och Ebba Andersson har tidigare deklarerat att de står över Tour de Ski. I Anderssons fall återhämtar hon sig på hemmaplan efter att ha haft covid-19.

 ?? ARKIVBILD: TERJE PEDERSEN ??
ARKIVBILD: TERJE PEDERSEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden