Hallandsposten

Räddade efter veckor i ranglig båt – 26 döda

- TT-AP

Över 180 kvinnor, barn och män har gått i land i kuststaden Muara Tiga i Indonesien efter flera veckor på drift till sjöss. De flyende rohingyern­a vittnar om att flera personer dött under resan och att kropparna kastats överbord.

På en video som cirkulerar på sociala medier syns uttorkade, utmärglade och svaga flyktingar varav flera skriker efter hjälp.

Minst 185 personer gick i land i måndags på stranden Ujong Pie i provinsen Aceh, enligt den lokala polischefe­n Fauzi. I söndags anlände en annan båt med 57 flyktingar ombord.

– De är väldigt svaga på grund av uttorkning och utmattning efter flera veckor till sjöss, säger Fauzi.

Chris Lewa, chef på Arakan Project som övervakar folkgruppe­n rohingyas situation, säger att människorn­a är den grupp rohingyer som enligt FN har rapportera­ts befinna sig på en liten båt i Andamansjö­n i över en månad.

FN:S flyktingor­gan UNHCR säger att överlevand­e berättat att 26 personer dog under den långa resan. UNHCR har också fått obekräftad­e rapporter om att ytterligar­e en båt med runt 180 människor ombord är försvunnen och att alla där befaras ha omkommit.

Flyktingar­na som nådde land i måndags lämnade ett läger i Bangladesh 20 november och båten drev

"De är väldigt svaga på grund av uttorkning och utmattning efter flera veckor till sjöss

sedan ut på öppet hav, enligt Rosyid som själv befann sig på båten.

Minst ”20 av oss dog ombord på grund av höga vågor och sjukdom, och deras kroppar slängdes i havet”, säger Rosyid.

BILD: RPÅ AHMAT MIRZA

Rohingyer är en muslimsk minoritets­grupp som 2017 fördrevs av Myanmars armé i vad FN kallat ”ett skolboksex­empel på etnisk rensning”. Omkring en miljon rohingyer bor nu i läger i Bangladesh, nära gränsen till Myanmar, under svåra förhålland­en.

Många vill förtvivlat lämna flyktinglä­gren och väljer att riskera allt när de går ombord på knappt sjödugliga fartyg med kurs mot Malaysia eller Indonesien.

Runt 200 rohingyer befaras ha omkommit till havs under 2022, enligt UNHCR:S uppgifter.

 ?? ?? Indonesisk­a soldater hjälper kvinnor och barn upp på en militärbil efter att de har varit fast till sjöss i flera veckor.
Indonesisk­a soldater hjälper kvinnor och barn upp på en militärbil efter att de har varit fast till sjöss i flera veckor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden