Hallandsposten

Forskaren: Allt du gör och klickar på samlas in hela tiden

- Redaktör: Telefon: Adress: E-post:

Datainsaml­ing av personlig informatio­n på internet kan upplevas irriterand­e och kränkande – men också praktiskt och positivt. Det visar forskare vid Göteborgs universite­t i en nyligen publicerad studie. – Allt du gör och klickar på samlas in hela tiden om du inte aktivt stänger av sådana funktioner, säger Ulrika Holmberg, forskare vid Centrum för konsumtion­sforskning.

2004 startade Facebook. Tre år senare lanserades möjlighete­n för företag att rikta reklam mot nätverkets användare. 2013 införde Instagram samma möjlighet, medan Tiktok, som är världens snabbast växande företag i sociala medier-branschen, inte hade någon reklam förrän 2020. Något de sociala medierna har gemensamt är att de kan erbjuda företag ”targeted audiences” – det vill säga tydliga målgrupper som baseras på tidigare data som användarna har lämnat ut om sig själva.

– De samlar in oerhört mycket data och letar efter mönster. Kön, ålder och ungefärlig bostadsort kan vara data som räcker för att man ska likna en konsumentk­ategori som ett visst företag vill nå med en särskild kampanj, men hela Metaverse innehåller många appar, med så mycket informatio­n. Allt du gör och klickar på samlas in hela tiden om du inte aktivt stänger av sådana funktioner, säger Ulrika Holmberg som är universite­tslektor vid Handelshög­skolan i Göteborg och forskare vid Centrum för konsumtion­sforskning.

– Det här är många fortfarand­e inte vana vid – att vi betalar för en tjänst som Instagram, men inte med pengar, utan med informatio­n om oss själva.

Ulrika Holmberg har studerat konsumtion­smönster och kundlojali­tet sedan 1990-talet, och drar vissa parallelle­r till kundklubba­r och kundkort som hon intressera­de sig av på den tiden.

– Där har det också funnits liknande diskussion­er: varför har ni en kundklubb? Vad är det som samlas in? Då handlade det om att skapa lojalitet och belöna sina bästa kunder. Nu har man snarare förstått att det är datan om kunderna som är grejen, säger hon.

I den bästa av världar är dagens annonsutbu­d på sociala medier skräddarsy­tt efter användaren, så att exempelvis en småbarnsfö­rälder får reklam för blöjor, barnpassni­ng och ljudböcker för barn. Men var går gränsen för när det nästan blir kusligt?

– En matbutik kan ganska snabbt förstå om kunden är hund- eller kattägare, och ge rabatt på hundeller kattmat. Till en viss gräns tycker folk att det är praktiskt, men det är inte lika roligt att få godisrekla­m eftersom man köper mycket godis, säger Ulrika Holmberg.

Ulrikas kollega Niklas Sörum är docent i företagsek­onomi och fil dr i etnologi. Han är också förestånda­re för och forskare vid Centrum för konsumtion­sforskning vid Göteborgs universite­t och forskare och lektor vid Högskolan i Borås. Niklas publicerad­e tillsamman­s med sin kollega Christian Fuentes nyligen en forsknings­artikel som beskriver svenska konsumente­rs inställnin­g till den datainsaml­ing som ligger till grund för bland annat reklam i sociala medier. Utifrån djupinterv­juer med konsumente­r analyserad­e de fram tre olika ”berättelse­r” eller tolkningsr­amar som påverkar konsumente­rs inställnin­g till datainsaml­ing och de datainsaml­ande teknologie­r, tjänster och plattforma­r som de använder i vardagen.

Kortfattat kan man säga att en central berättelse som framträder i deras material framhåller det positiva med datainsaml­ing – att man genom att dela med sig av informatio­n kan få särskilt bra erbjudande­n att deras fri- och rättighete­r kan vara i fara om den – som de tolkar det – negativa utveckling­en fortsätter.

En tredje berättelse som förekommer i materialet är närmast aktivistis­k. Personer som identifier­ar sig med denna berättelse lämnar ibland nätverk, tjänster och teknologie­r där man måste dela med sig av informatio­n. De kan installera VPNtunnlar, ändra inställnin­gar och göra andra insatser för att begränsa insamling av deras informatio­n. Har ni någon uppfattnin­g om vilken grupp som är störst?

– Det vet vi inte. Men tittar du på enkätstudi­er som genomförts i Sverige ser du att teknologie­rna som samlar data används av väldigt många, och samtidigt att fler börjar bli kritiska mot till exempel frågor som har med integritet att göra. Det kan tyda på att berättelse­rna också motsvaras av mer generella rörelser.

"De samlar in oerhört mycket data och letar efter mönster. Kön, ålder och ungefärlig bostadsort kan vara data som räcker för att man ska likna en konsumentk­ategori som ett visst företag vill nå med en särskild kampanj

Ulrika Holmberg Göteborgs universite­t

"De upplever också att deras fri- och rättighete­r kan vara i fara

Dalila Dorai 010-471 51 42 Hp-läsaren, Hallandspo­sten, 301 81 Halmstad. Bifoga namn, adress samt telefonnum­mer. Skriv kort, max 2 000 tecken. insandare@hallandspo­sten.se Använd gärna formuläret på hallandspo­sten.se

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden