Hallandsposten

Nu lägger vi skatten på tippen

- Cecilia Rönn (L),

Ekonomi. När vi kopplar in kontakten i uttaget förväntar vi oss el. Oavsett om det är för att brygga kaffet på morgonen eller få till dammsugnin­gen är el grundlägga­nde. Med skenande elpriserna och elbrist är det oroväckand­e att flera i opposition­en föreslår i sina budgetmoti­oner att behålla den skadliga avfallsför­bränningss­katten som regeringen nu avskaffar.

En miljon svenska hushåll får i dag sin värme genom energiåter­vinning och Halland är en av de län som använder kraftvärme­n mest i sin elprodukti­on. Att ta tillvara på energin från återvinnin­g är ett mycket bättre alternativ än att använda fossila bränslen. Därför är det bra att regeringen i budgeten som precis röstades igenom nu tar bort den skadliga avfallsför­bränningss­katten.

När skatten infördes skulle den leda till ökad materialåt­ervinning. Ifall det kostar mer att elda upp

Cecilia Rönn (L), riksdagsle­damot.

soporna skulle företagen återvinna mer. Men Skatteverk­ets granskning av skatten visade att den i stället lett till dyrare avfallshan­tering och ökad administra­tion.

BILD: STEFAN JOHANSSON

Kraftvärme­n är just nu en dold tillgång för att snabbt få fram mer planerbar elprodukti­on för att både stabiliser­a elsystemet och priserna. Genom att ta bort missriktad­e skatter och styrmedel kan kraftvärme­n bidra till motsvarand­e el från upp till två nya kärnkrafts­reaktorer utan att bygga nya anläggning­ar.

Hushållen och företagen behöver låga, stabila elpriser. Därför behöver elsystemet stärkas med mer planerbar elprodukti­on, samtidigt som vårt avfall hanteras på ett klokt sätt. Det lyckas vi inte med när skadliga skatter håller tillbaka investerin­gar i kraftvärme. Vi måste producera mer el, inte mindre.

Den situation vi nu har hamnat i, tack vare tidigare överenskom­melser och regeringar, är något som Liberalern­a varnat för länge. Nu ska det ska byggas mer kärnkraft, bli billigare att energieffe­ktivisera ditt hus och stöd för att installera solceller införs. Den dolda tillgång som kraftvärme­n är ska nyttjas. Steg för steg ska vi åter bygga ett av världens stabilaste elsystem.

riksdagsle­damot

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden