Hallandsposten

Oklara argument i debatten om solcellspa­rker

- Helen Gustafsson

Replik

på insändare i HP 22/12.

Energi. Det är intressant när personer som inte har några kunskaper om ett ämne ger sig in i en debatt genom att hänvisa till källor som påstås styrka dennes ställnings­tagande, och det visar sig att källorna i själva verket inte alls gör det. Detta är fallet i argumentat­ionen från ”Laholmsbo” i insändaren om solceller på jordbruksm­ark. Man hänvisar till en forsknings­rapport som inte är färdig som bygger på ett försök som inte är färdigt på en bit mark som inte är större än ett knappt hektar. Man försöker alltså bygga en argumentat­ion på något som inte finns.

Jag har kontakt med lektorn som ansvarar för försöket att producera livsmedel tillsamman­s med solceller och det som framkommit är att det går att odla gräs. Det kräver dock speciella solceller som inte är vinklade och en maskinpark anpassad efter det mellanrum som finns mellan solcellern­a. Ökningen i skörd såg man endast om det var mycket varmt och torrt.

Nästa del i försöket, som alltså inte är färdigt, är att odla spannmål. Då krävs det som sagt maskiner som har rätt bredd. Vid stolparna förlorar man också en viss bredd eftersom solpaneler­na skuggar samt att man inte kommer åt nära dessa. Eftersom man förlorar både mark och möjlighet till effektivis­ering av körningarn­a så skulle det varit intressant att räkna på avkastning­arna med och utan solpaneler om bara försöket gällt en representa­tiv yta vilket det inte gör.

Man kan inte bygga ett trovärdigt forsknings­resultat på så knappt underlag. Är man intressera­d på riktigt att följa projektet är det bättre att kontakta Mälardalen­s

BILD: JOHAN NILSSON/TT

högskola och be om att få ut de dokument som finns.

Återigen, ska man argumenter­a för något man inte har en susning om så bör man åtminstone ha läst det underlag som finns, och som prövats i vårt eget klimat, i stället för att hitta på egna slutsatser som bygger på idealism.

 ?? ?? Skånes största solcellspa­rk utanför Skurup.
Skånes största solcellspa­rk utanför Skurup.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden