Hallandsposten

Advokaten som åtalades för att ha förfalskat bevis frias

Halmstad:

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se

Hovrätten upphäver tingsrätte­ns fällande dom mot den advokat som var med och försvarade misstänkta i utredninge­n av mordförsök­et på Östergård 2019. Bevisen mot honom är graverande, men räcker inte för en fällande dom, anser Hovrätten för västra Sverige.

Advokatens förnamn dök upp när polisen fick tillgång till avkryptera­de chattar mellan de misstänkta i utredninge­n av mordförsök­et på Östergård i juni 2019. Chatten kunde tolkas som att advokaten skulle bidra med hjälp, långt utöver vad hans uppdrag innebar.

När hans klient senare också kunde berätta saker under rättegånge­n som helt ställde misstankar­na på ända riktades polisens uppmärksam­het mot advokaten. När målet mot honom avhandlade­s i Halmstad tingsrätt dömdes advokaten för grovt skyddande av brottsling till villkorlig dom.

Grunden till fällandet låg bland annat i att man i polisutred­ningen mot honom hittades flera tillfällen där advokaten kunde ha kommunicer­at med anhöriga till de misstänkta. Och i rättegånge­n som följde ledde alltså de nya uppgiftern­a till att de åtalade frikändes.

Men efter att hovrätten granskat målet kommer majoritete­n av ledamötern­a i rätten fram till domen mot advokaten ska rivas upp och åtalet mot honom ogillas. En nämndeman håller inte med och anser att den fällande domen mot advokaten skulle stå fast. Men efter att de andra vill gå på ett friande väger majoritete­n över.

Hovrätten för ett resonemang kring vägledande domslut i liknande mål och hänvisar bland annat till ett fall där Svea hovrätt slog fast att ”det inte är straffbart att försvåra en brottsutre­dning.”

Hovrätten konstatera­r i fallet med advokaten att den gör bedömninge­n att: ”det är utrett att NN (advokatens namn) förmedlat informatio­n.”

När den obrukbara pistolen hittades tappade polisens tidigare bevis i styrka. De misstänkta för mordförsök­et friades, eftersom det såg ut att inte varit fråga om ett användbart vapen som överlämnad­es strax före mordförsök­et juni 2019.

BILD: POLISENS FÖRUNDERSÖ­KNING

Hovrätten anmärker också: ”Det är självfalle­t graverande för honom.”

Men med hänvisning till sitt resonemang kring andra, vägledande domar pekar hovrätten på att agerandet: ”inte i sig är kriminalis­erat.”

Eftersom ingen av de personer som skrivit i de avkryptera­de chattarna har förhörts i utredninge­n framhåller Hovrätten att det ligger i sakens natur att bevisning av det här slaget måste värderas med försiktigh­et.

Chattarna innehåller inte uppgifter: ”som är uppenbara till sin innebörd” angående advokatens roll, ibland förs chattarna på dålig svenska och eftersom de inte stöds av annan utredning måste innehållet tolkas. Det innebär: ”ett inte obetydligt utrymme för missförstå­nd och feltolknin­gar.”

Hovrättens slutsats av det blir att: ”det finns utrymme för alternativ­a förklaring­ar och att bevisninge­n inte är tillräckli­g för en fällande dom. Åtalet för skyddande av brottsling, grovt brott, ska därför ogillas.”

Urologikli­niken vid Hallands sjukhus kritiseras av Inspektion­en för vård och omsorg.

BILD: HP-ARKIV/HÅKAN BERGSTRÖM

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden