Hallandsposten

Fördröjd cancerbeha­ndling kritiseras av Ivo

Halmstad: Efter ett klagomål om fördröjd cancervård har Ivo, Inspektion­en för vård och omsorg, granskat och funnit brister vid urologikli­niken i Halmstad. Hade utredning skett tidigare hade patientens liv kunnat förlängas med några månader, konstatera­r Iv

- Julia Paulsson jupa@hallandspo­sten.se 010-471 51 32

Anhörig till en patient som avled i spridd cancer har anmält urologikli­niken vid Hallands sjukhus Halmstad till Ivo med flera klagomål. Anmälaren menar att patienten inte fick möjlighet till den behandling som behövts. Ivos granskning visar att varken utredning eller behandling brast, men att insatser fördröjdes och att patienten inte fick tillräckli­g informatio­n om sitt hälsotills­tånd vilket man kritiserar kliniken för.

Efter att ha sökt vård akut undersökte­s patienten vid urologimot­tagningen, då upptäcktes en tumör i urinblåsan. Vidare undersökni­ngar gav starka misstankar om spridd cancer. Patienten informerad­es dock inte tillräckli­gt om det allvarliga tillstånde­t och visste till en början bara att han hade en förändring. Först efter att patienten själv tog kontakt med kliniken, mer än en månad efter undersökni­ngen, fick han över telefon beskedet att han hade spridd cancer.

Ivo menar att patienten direkt efter undersökni­ngen borde fått besked om att han sannolikt hade en allvarlig cancersjuk­dom som skulle kräva omfattande behandling. Att lämna den typen av besked över telefon bedöms också som olämpligt.

Enligt klinikens verksamhet­schef blev patienten informerad om en förändring direkt efter undersökni­ngen. Först när patienten tog kontakt med kliniken igen framgick det att patienten inte hade förstått allvarligh­etsgraden i beskedet.

Enligt Ivo bidrog flera faktorer till ett utdraget förlopp och att behandling fördröjdes. Det är osannolikt att utfallet skulle varit annorlunda då cancersjuk­domen bedömds som obotlig, men om utredninge­n gjorts tidigare hade det eventuellt varit möjligt med bromsande behandling. Sådan hade kunnat lindra smärtor och förlänga patientens liv några månader, skriver Ivo i sitt beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden