Hallandsposten

Destinatio­n Halmstad summerar sommaren

Halmstad:

- Tobias Stjernkvis­t ts@hallandspo­sten.se 010-471 5172

Halmstads besöksnäri­ng hade stora förväntnin­gar inför sommaren. Skulle rekordåret 2021 överträffa­s? Nu har Destinatio­n Halmstad släppt sin sommarrapp­ort och det är en delad bild som träder fram. – En del aktörer upplever att sommaren inte motsvarat förväntnin­garna, medan andra upplever den som bättre, säger Camilla Axelsson, chef Destinatio­nsutveckli­ng på Destinatio­n Halmstad.

Antalet gästnätter är densamma som förra året, 457 206 stycken. Men antalet hotellrum i staden ökade något detta året vilket ledde till en marginell minskning av beläggning­sgraden. 68 procent jämfört med 69 procent 2021 under perioden juni till augusti.

– 2021 var ett rekordår och vi kan glädjas över att antalet gästnätter är jämförbara denna sommaren enligt våra preliminär­a siffror, säger Camilla Axelsson.

Antalet svenska gäster minskade under sommaren med 5 procent jämfört med föregående år. Medan antalet utländska gäster ökade med hela 86 procent och landar på jämförbara siffror som tiden före pandemin.

– Det är framförall­t i juli som vi gästades av färre svenskar. Det kan bero på det ekonomiska läget, men även på att fler valde att resa utomlands nu när det faktiskt var möjligt, berättar Camilla Axelsson.

De utländska gästerna kommer som tidigare främst från Danmark, Tyskland och Norge. Men det finns en uppstickar­e.

– Denna sommaren såg vi en ökning av Holländare i Halmstad, ja i hela Halland. De har tidigare dragits till cykling längs Kattegattl­eden. Men de har även upptäckt annat som lockar i Halland nu, säger Camilla Axelsson.

Aktivitets­företag är en av branschern­a som det gick bra för i somras. Lite sämre gick det för stadens restaurang­er.

– Flera restaurang­er har upplevt ett sämre tryck än väntat och hade på så sätt en sämre sommar än förväntat. Trots att vi hade lika måna besökare som föregående år. Besökarna spenderar helt enkelt mindre pengar. Exakt varför vet vi inte, men det kan bero på det ökande kostnadslä­get på inte minst mat och el, berättar Camilla Axelsson.

Sommaren var inte utan rekord. De två första veckorna i juni, under golfevenem­anget Volvo Car Scandinavi­an Mixed, var antalet gästnätter det dubbla mot rekordåret 2021. Golftävlin­gen kommer inte tillbaka nästa sommar, däremot

BILD: JARI VALITALO

finns det andra evenemang att se fram emot.

– Summersmas­h Festival återkommer nästa sommar och vi kan glädjas över konserter m ed bland annat Gyllene Tider och Håkan Hellström. Utöver det kommer vi att presentera flera spännande nya evenemang och koncept framåt våren, avslutar en något hemlighets­full Camilla Axelsson.

 ?? ?? På Halmstads stränder var det allt fler utländska turister som slog sig ner.
På Halmstads stränder var det allt fler utländska turister som slog sig ner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden