Hallandsposten

”Migrations­verkets ansvar att bekosta flyktingar­s resor”

Halland:

- Tobias Stjernkvis­t ts@hallandspo­sten.se 010-471 5172

I samband med Rysslands invasion av Ukraina valde Hallandstr­afiken att införa gratis kollektiv för flyktingar­na som flydde hit. I åtta månader var ett ukrainskt pass allt som krävdes för att åka med kollektivt­rafiken i regionerna tillhörand­e Regionsamv­erkan Sydsverige (RSS).

Sedan den första november krävs det återigen biljett på kollektivt­rafiken för ukrainska flyktingar. Efter uppgifter om att flyktingar inte kunde ta sig till utbildning­ar och undervisni­ng författade RSS ett gemensamt brev till Migrations­verket i slutet av november.

I brevet skriver de att de avgiftsfri­a resorna var av akut och tillfällig art för att underlätta för flyktingar­na och för Migrations­verket i den pressade situatione­n. Vidare skriver de att under gratisperi­oden har Migrations­verket haft möjlighet att säkra rutinerna.

I ett svarsbrev skriver Migrations­verket att i deras uppdrag ingår det att betala ut ersättning till sökande för resor gjorda i samband med Migrations­verkets verksamhet. Även i vissa fall för resor till samhällsse­rvice. Länsstyrel­serna samordnar tidiga insatser för asylsökand­e och till dessa aktivitete­r ska även Migrations­verket bekosta resorna. Utöver detta skriver Migrations­verket att de inte har något uppdrag att bekosta asylsökand­es resor.

Migrations­verket avslutar brevet med att skriva att de förstår att asylsökand­e har ett behov av att kunna röra sig fritt i samhället och att de välkomnar en dialog med regionerna för att tillsamman­s hitta en lösning i frågan.

Gösta Bergenheim (M), ordförande i Hallandstr­afikens styrelse och

Gösta Bergenheim (M) är ordförande i Hallandstr­afikens styrelse och ledamot i regionfull­mäktige.

BILD: ANNA OSCARSON

ledamot i regionfull­mäktige, är den som har underteckn­at RSS brev för Hallands räkning.

– Det är Migrations­verkets ansvar att bekosta asylsökand­es resor. Jag tycker vi har varit generösa som har stått för denna kostnaden i åtta månader. När Migrations­verket placerar flyktingar långt ute i periferin borde de se till flyktingar­na kan ta sig in till samhället så att de kan leva anständiga liv, säger han.

Exakt hur RSS ska gå vidare i frågan kan Bergenheim inte svara på då de inte har träffats sedan svaret från Migrations­verket kom.

– Vi ska träffas i januari och kommer då att ta upp frågan. Det är ingen rättighet att åka gratis kollektivt­rafik, men vi måste nå en lösning så som man har gjort på andra platser i landet.

Bergenheim tar upp Västerås som ett exempel. Där har kommunen tillsamman­s med regionen och Migrations­verket gjort gemensam sak och erbjuder flyktingar som ingår i massflykts­direktivet ett gratis busskort.

 ?? ARKIVBILD: JARI VÄLITALO ?? Ukrainska flyktingar fick svårare att röra sig i samhället när gratisreso­rna upphörde.
ARKIVBILD: JARI VÄLITALO Ukrainska flyktingar fick svårare att röra sig i samhället när gratisreso­rna upphörde.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden