Hallandsposten

De tar Barcelona till Halmstad – öppnar delikatess­butik i city

Halmstad:

- Tony Thorsell tt@hallandspo­sten.se 010-471 51 48

I februari får Halmstad city spansk touch. Då öppnar nämligen Alexander Zaragoza och Marcelo Lescano sin delikatess­butik La Barcelones­a Delicatess­en på Köpmansgat­an. Där kommer det erbjudas allt från pata negra till gazpacho till manchego – men någon siesta blir det inte tal om. – Vår intention är att arbeta sju dagar i veckan, hela året runt, säger Alexander Zaragoza.

Efter att ha bott 20 år i Barcelona flyttade Alexander Zaragoza, som har svensk mamma och spansk pappa, tillbaka till Sverige. Tillsamman­s med sin make, Marcelo Lescano, öppnade paret förra året sin egna delikatess­butik, La Barcelones­a Delicatess­en, i Båstad.

Men efter 18 månader flyttar de nu butiken till Halmstad och Köpmansgat­an 10.

– Vi har hela tiden haft intentione­n att arbeta sju dagar i veckan, hela året runt, som vi är vana att göra från Spanien. Det är så säsongsbet­onat här så det blir så mycket lågsäsonge­r och då föredrar vi att ta oss till Halmstad som är lite större och erbjuder en jämnare försäljnin­g hela året, berättar Alexander Zaragoza.

– Vi känner att vi vill jobba mer. Vi vill inte ha stängt halva veckan som många har här i Båstad. Det är många som har stängt söndag, måndag, tisdag, men det vill inte vi, vi vill jobba varje dag.

Efter att systematis­kt ha frågat sina kunder var de kommer ifrån insåg duon att Halmstad var rätt plats att vara på.

– Jag märkte att alla mina kunder kommer från Halmstad, Varberg, Falkenberg, Laholm, men framför allt Halmstad. Folk i Helsingbor­g verkar dra sig söderut.

I butiken kommer det säljas diverse delikatess­er från Medelhavsr­egionen, men även vissa köksredska­p och fat samt andra typiska produkter från Spanien.

Vad är mest efterfråga­t?

– På sommaren är det väldigt mycket gazpacho. Sedan är det spansk tortilla, serranoski­nka, manchegoos­tar och väldigt mycket sardiner och ansjovis – klassisk spansk mat. Vi har ungefär 90 procent spanskt, sedan har vi franskt, italienskt och lite grekiskt, säger Alexander Zaragoza och tillägger:

– Men det är det spanska vi brinner för och framför allt att vi kan spansk mat väldigt väl.

Du sa att ni vill ha öppet varje dag, inkluderar det även röda dagar?

– Så har vi gjort här i Båstad. Vi har inte stängt, utan vi har faktiskt hållit öppet varenda dag sedan vi öppnade. Vi vill jobba och kommer hålla öppet så mycket vi kan.

I La Barcelones­a kommer duon ha 90 procent spanska produkter, men även delikatess­er från Italien, Frankrike och Grekland.

 ?? ??
 ?? BILDER: PRIVAT ?? Marcelo Lescano från Argentina och Alexander Zaragoza, som har spansk pappa och svensk mamma, träffades i Barcelona där de båda har bott i många år. I februari öppnar paret spanskinfl­uerad delikatess­butik i Halmstad.
BILDER: PRIVAT Marcelo Lescano från Argentina och Alexander Zaragoza, som har spansk pappa och svensk mamma, träffades i Barcelona där de båda har bott i många år. I februari öppnar paret spanskinfl­uerad delikatess­butik i Halmstad.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden