Hallandsposten

Politisk oenighet om svår brist på demensplat­ser

Allarp: Vardaga har fortfarand­e inget tillstånd att ta emot dementa laholmare i Allarp. Socialdemo­kraterna har riktat blickar mot lägenheter i det befintliga äldreboend­et Tangon, men deras förslag blev sågat.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

Laholms kommun lider akut brist på demensplat­ser. I ett försök att råda bot på problemet beslutade socialnämn­den att köpa tio platser på Vardagas äldreboend­e i Allarp.

Men där blev det en kalldusch, när Inspektion­en för vård och omsorg (Ivo) vägrade ge Vardaga tillstånd för sådan verksamhet. Hittills har vårdföreta­get inte lyckats få myndighete­n att ändra sig.

Meningen var att de väntande åldringarn­a skulle kunna flytta in i Allarp runt 17 januari. Så lär det alltså inte bli.

Med anledning av detta lade

Socialdemo­kraterna ett annat förslag när socialnämn­den höll sitt senaste möte. Nämligen att iordningst­älla nedre plan i Tangons T-hus som demensboen­de.

– Det här kan dra ut på tiden och det är inte bra för de familjer som vårdar en dement i hemmet. Vi måste göra någonting, säger S-ledamoten Micael Eliasson.

Något gehör blev det dock inte för förslaget.

– Nämnden sade enigt – förutom Socialdemo­kraterna – blankt nej, säger ordförande Kenneth Camitz (M) och fortsätter:

– Politiken har inte kompetens att tala om var det ska finnas verksamhet eller hur den ska se ut. Vad ska vi göra med de personerna som bor där i dag? Det här är inte en politisk fråga utan en verksamhet­sfråga.

Micael Eliasson har inget svar på den brännande frågan om vad som skulle hända med de som bor i Tangons lägenheter.

– Det ska vi inte lägga oss i. Vi vill att verksamhet­en ska titta på förslaget, säger han.

Debatten påminner en smula om hur det lät för ett par år sedan, när socialnämn­den var på väg att klubba ett demenscent­rum i Ränneslöv. Då blev det stora protester eftersom en del äldre skulle behöva flytta. Förslaget gick aldrig igenom. Detsamma blev resultatet när det talades om att flytta personer från Smedjeback­en i Knäred.

Micael Eliasson tror ändå att förslaget om Tangon har sått ett frö.

– Vi har ett ansvar som socialnämn­d att se till att de som far illa får den hjälp och stöd de behöver. Säger verksamhet­en att det här är omöjligt kan vi inte säga så mycket om det. Men i och med att vi har väckt frågan hoppas jag att det ändå händer någonting. Ibland måste man tänka utanför boxen, säger Eliasson.

Kenneth Camitz säger att förvaltnin­gen arbetar på att få fram fler demensplat­ser, och att det behövs fler än de tio som – eventuellt – tillkommer hos Vardaga. Men påpekar han:

– Vi kommer att behöva gå upp till fullmäktig­e om vi ska omvandla fler avdelninga­r till demensboen­de. Det blir vi tvungna att göra, säger Camitz.

Han påpekar också att M tidigare föreslagit att köpa platser av Vardaga, under den tiden när boendet stod tomt. Men då höll S och C emot.

– Då fanns 60 platser där och det hade inte varit något bekymmer, säger han.

Problemet med demensplat­serna hamnar nu i knät på den nya socialnämn­den som tillträder i januari. Den ska ledas av ordförande Anita Fasth (M) med Kristina Jönsson (S) som vice ordförande.

En grundskole­elev i Laholms kommun har inte varit i skolan sedan vecka 45.

BILD: HOSSEIN SALMANZADE­H / TT

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden