Hallandsposten

Rekordmång­a sitter på livstid

Lagens strängaste straff – livstids fängelse – utdöms för allt fler brottsling­ar i Sverige. Antalet som nu sitter på livstid är det högsta hittills.

- Marc Skogelin TT

Natten mellan den 16 och 17 september 2020 skjuts en 27-årig man ihjäl på Årstabron i Stockholm. Mordet har beställts av en tidigare vän till offret – och tillsamman­s med en av mördarna döms mannen senare till livstids fängelse i hovrätten.

Att mordet var noga planerat och hade karaktären av en ren avrättning, och att offret lurades till platsen av en nära vän, var några av de försvårand­e omständigh­eter som gjorde att de dömdes till livstid.

De båda männen är två av de totalt 189 personer som avtjänar ett livstidsst­raff i Sverige, enligt preliminär statistik från Kriminalvå­rden från november.

Siffran är den högsta hittills även om Kriminalvå­rdens statistik inte går längre tillbaka i tiden än till 1989. Men då var det endast 26 personer som avtjänade ett livstidsst­raff.

Även antalet personer som påbörjat ett livstidsst­raff är högre än tidigare år, 27 fram till november i år.

Den absoluta majoritete­n av alla som döms till livstid döms till det för mord. Det ökade antalet livstidsdo­mar kan härledas till den straffskär­pning för mord som började gälla den 1 januari 2020.

– Regeringen var då tydlig med att fler som döms för mord ska dömas till livstid, och den politiska ambitionen har domstolarn­a följt sedan dess. Så utveckling­en ligger helt i linje med tanken bakom lagändring­en, säger Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Stockholms universite­t.

Lagändring­en innebär enligt uttalanden från Högsta domstolen

Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Juridiska institutio­nen på Stockholms universite­t. Arkivbild.

BILD: PAVEL KOUBEK

att 16 års fängelse ska vara utgångspun­kten för mord, tidigare gällde 14 år. Och det ska inte krävas lika försvårand­e omständigh­eter som tidigare för att utdöma livstidsst­raff.

De ökade livstidsdo­marna går i linje med den generella straffskär­pning som skett i Sverige de senaste åren. Det innebär likt övriga skärpninga­r att trycket på Kriminalvå­rdens verksamhet fortsätter att öka.

– Vi har en väldigt ansträngd situation när det gäller platskapac­itet. Där måste vi ta höjd för att det framöver även ökar inom denna grupp, säger Monica Wingstrand, programutb­ildare på Kriminalvå­rden som arbetar med behandling­sfrågor nationellt.

Just vad gäller livstidsdö­mda behöver man ofta planera för att personerna ska sitta skilda åt, främst när det handlar om personer med gängkoppli­ngar.

– Det är en grupp där det finns stort våldskapit­al. De har lång historik av kriminalit­et och det är hög risk för konflikter.

Både personer från rivalisera­nde gäng, men även från samma gäng, måste hållas isär.

– De ska inte heller sitta ihop. Där kan det svänga snabbt, säger Monica Wingstrand.

Det är svårt att säga något generellt om hur man på anstaltern­a förhåller sig till de livstidsdö­mda. Riskbedömn­ingarna kan se helt olika ut, oavsett vilken brottsligh­et man dömts för, likväl intresset av att delta i behandling­sprogram.

– Många är väldigt positiva och har ett stort samtalsbeh­ov när de sitter långa tider, sedan finns naturligtv­is de som det är svårare att skapa relationer med och få in i behandling, säger Monica Wingstrand.

– Men de allra flesta kommer ju ut någon gång, och det ligger i allas intresse att de har lägre risk för återfall i brott när de gör det, fortsätter hon.

Just för livstidsdö­mda kan dock omställnin­gen till ett liv i frihet vara särskilt svår.

– En del som har suttit nu har ju till exempel missat hela teknikutve­cklingen. Så tanken är att man som livstidsst­raffad ska slussas ut gradvis, så man kan träna på att gå ut helt enkelt, säger hon.

Såvida inte det dödliga våldet tydligt minskar i Sverige finns det lite som talar för att livstidsdo­marna kommer att minska framöver. Snarare kan det fortsätta öka i och med att även 18–20-åringar från och med 2022 kan dömas till livstids fängelse.

Från politiskt håll finns även tydliga indikation­er på att ytterligar­e straffskär­pningar kan vara på gång. Det gäller inte minst i Tidöavtale­t, där regeringen och Sverigedem­okraterna bland annat enats om att införa ”dubbla straff för gängkrimin­ella” och generellt skärpta straff för bland annat våldsbrott.

– Det är klart att regeringen kan gå ännu längre om det finns en politisk vilja, säger Dennis Martinsson.

– Högsta domstolen har sagt att utgångspun­kten fortfarand­e är tidsbestäm­t straff om 16 år. Om det finns en vilja att utgångspun­kten ska vara livstids fängelse kan man ju genomföra en lagändring som tydligare återspegla­r det.

 ?? BILD: JOHAN HALLNÄS ?? Påbörjade verkställi­gheter av livstidsst­raff, 2006–2022. Siffran för 2022 är preliminär och gäller till och med 10 november.
BILD: JOHAN HALLNÄS Påbörjade verkställi­gheter av livstidsst­raff, 2006–2022. Siffran för 2022 är preliminär och gäller till och med 10 november.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden